<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Yara skuffer litt – men åpner for mer utbytte

Yara tjente 585 millioner dollar på driften i første kvartal. Det var noe under konsensus, men opp fra 504 millioner dollar i samme periode i fjor.

    Publisert 23. apr. 2021 kl. 08.12
    Oppdatert 23. apr. 2021 klokken 09.24
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 401 ord
    LA FREM TALL: Yara-sjef Svein Tore Holsether. Foto: Yara

     

    Yara melder om et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) eksklusive spesielle poster på 585 millioner dollar i første kvartal, opp fra 504 millioner dollar i samme periode i fjor. Selskapet forklarer forbedringen med at økte priser mer enn utlignet høyere energikostnader.

    Dette er likevel i underkant av konsensus, som ifølge TDN Direkt pekte mot et justert EBITDA-resultat på 599 millioner dollar.

    – En kombinasjon av litt høyere kostnader og litt lavere marginer er vel det som forklarer hvorfor det var litt på nedsiden av forventningene, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux til nyhetsbyrået i en kommentar til tallene.

    Arctic Securities deler Bertheussens syn, og venter å nedjustere sine 2021-estimater grunnet høyere guiding på gasskostnader, samt lavere prisprognoser for urea fremover.

    Åpner for mer utbytte

    – Yara leverer sitt ellevte kvartal med økt kapitalavkastning, med EBITDA eksklusive spesielle poster opp 16 prosent, og fortsatt vekst i leveranser av premiumprodukter. Yaras organisasjon fortsetter å levere i en krevende situasjon, sier toppsjef Svein Tore Holsether i sin kommentar til rapporten.

    Avkastningen på investert kapital ble 8,6 prosent, opp fra 6,9 prosent i samme periode i fjor

    Samtidig fortsetter Yaras kontantstrøm å øke, med en fri kontantstrøm på 2,7 milliarder dollar de siste fire kvartalene. 

    – Vi vil vurdere ytterligere kontantutdelinger i de kommende kvartalene, i tråd med Yaras retningslinjer for kapitalallokering, sier Holsether videre.

    – Robuste markedsforhold

    I volum falt produksjonen for Yara fra 5.310 tonn ferdige produkter i første kvartal i fjor til 5.159 tonn i første kvartal i år. Urea-produksjonen falt fra 1.511 til 1.167 tonn, men prisene trakk altså motsatt vei.

    Yara anser de fundamentale markedsforholdene som robuste, og viser til at utfordringene knyttet til ressurseffektivitet og miljøavtrykk krever betydelige omstillinger innen landbruk og hydrogenøkonomi. 

    «Våre ledende virksomheter innen matvareløsninger og ammoniakk er godt posisjonert til både å adressere og skape forretningsmuligheter knyttet til disse utfordringene», heter det.

    Rapporten her.

    Yara International

     
    (Mill. USD) 1. kv./21 1. kv./20
    Driftsinntekter 3.142 2.851
    Driftsresultat 322 248
    Resultat før skatt 46 (85)
    Resultat etter skatt 14 (119)

    Yara International

     
    • Norsk gjødsel- og kjemikalieselskap med hovedkontor i Oslo. 
    • Konsernsjef er Svein Tore Holsether. 
    • Selskapets norske fabrikker ligger i Porsgrunn og ved Glomfjord. 
    • Ble listet på Oslo Børs i 2004 som følge av utskillelsen fra Norsk Hydro. 
    • Største aksjonær er den norske stat gjennom Nærings- og fiskeridepartementet.