<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges dyreste advokater: – Timepris på 10.000 kroner

I New York og London tar advokatene over 10.000 kroner i timen. – Det samme er trolig tilfelle hos de fem største advokatfirmaene i Norge, innen internasjonal voldgift, oppkjøp og fusjoner, sier en erfaren advokat. 

    Publisert 21. jan. 2020 kl. 20.27
    Oppdatert 22. jan. 2020 klokken 17.48
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 725 ord
    ADVARER: Geir Woxholth (midten) advarer mot at rettssakene blir for omfattende. Han er professor i formuerett ved Universitetet i Oslo, har doktorgrad og skrevet boken «God advokatskikk». Foto: NTB Scanpix

    Finansavisen har i flere oppslag skrevet om saksomkostningene i retten, som er tredoblet på ti år, og timepriser for partnere på 6.250 kroner.

    Sannheten er at det er store variasjoner, og de dyreste kan trolig ta 10.000 kroner i timen.

    –  Det gjelder særlig i de fem største advokatfirmaene i Norge, sier en erfaren advokat.

    Han tror at de høyeste prisene gjelder internasjonale saker hvor også utenlandske advokater med høye priser er inne.

    –  I utlandet er variasjonene veldig store. Fra New York, og i noen grad London, kjenner vi priser på over 10.000 kroner i timen.

    Han understreker at det er variasjon i prisene mellom partnere, basert på erfaring og område de arbeider med. 

    – En del super-spesialister koster mer.

    – Ser tendens 

    Gjermund Aasbrenn er utreder i Høyesterett. Han har sett på sakskostnadene i retten, der advokatenes timesatser er en viktig brikke.

    – De tallene Finansavisen har referert, indikerer at nivået på sakskostnader øker sterkt i alle rettsinstanser. Det interessante er ikke de eksakte tallene, men tendensene, sier han.

    NYANSERER: - Det er en rekke nyanser. For eksempel er det geografiske variasjoner mellom de enkelte lagmannsrettene og tingrettene, og mellom ulike grupper av advokater, sier utreder Gjermund Aasbrenn i Høyesterett. Foto: Høyesterett

    Han mener at funnene først og fremst gir grunn til å se nærmere på temaet. 

    – Jeg understreker at det er en rekke nyanser i dette. For eksempel er det geografiske variasjoner mellom de enkelte lagmannsrettene og tingrettene, og mellom ulike grupper av advokater, understreker han.

    Det jobbes med spørsmålene på bred front, blant annet i domstolskommisjonen:

    – Kommisjonens leder, Yngve Svendsen, uttalte nylig at kommisjonen vil behandle nivået på sakskostnader. En utredning vil bli fremlagt før sommeren, sier Aasbrenn.

    – Også Justisdepartementet arbeider med temaet som ledd i oppfølgingen av evalueringen av tvisteloven. Det blir spennende å se hva som kommer ut av dette.

      Ond spiral

    Geir Woxholth er professor dr.juris ved det juridiske fakultetet i Oslo.

    – Jeg har vel ikke noe godt svar på hva man kan gjøre for å «snu» utviklingen, sier han. 

    Ifølge Woxholth er det flere årsaker til at det blir stadig dyrere. 

    Det blir innhentet enormt mye rettskildemateriale som bare kan ha en viss, temmelig fjern relevans for den enkelte sak
    Geir Woxholth

    – Jeg tror en vesentlig årsak til at salærene de seneste årene har steget så mye, er at den informasjonsmengde som er knyttet til hvert enkelt søksmål har øket betydelig. 

     Dette har igjen med mulighetene for å foreta søk i rettskildene. 

    – Etterhvert som nettbaser over rettskilder blir stadig flere og mer utførlige og oppdaterte, er det ved hjelp av søk nesten mulig å finne frem til rettskildemateriale som kan illustrere hva som helst, advarer han.

    – Fjern relevans

    – Resultatet er at det blir innhentet enormt mye rettskildemateriale som bare kan ha en viss, temmelig fjern relevans for den enkelte sak. Når den ene partene starter med å fremlegge sine «funn», er det selvgenererende: Den andre parten må «svare». 

    Noe tilsvarende kan man spore når det gjelder bevis, mener Woxholth. 

    – På denne måten blir «dokumentmengden» for domstolene uoverstigelig svær: Det blir fremlagt dommer og uttalelser som er ment å illustrere nærmest hva som helst, og selv med en fjern relevans for saken, og atskillig relativt perifert bevismateriale. 

    Resultatet er en svært tidkrevende prosess: 

    – Advokatfullmektiger sitter og søker helt til de finner et materiale de kan legge frem for partneren sin, som igjen legger det frem for motparten, som igjen skal «svare». Dette eskalerer fort opp i himmelen og pådrar svært mange arbeidstimer. Ikke bare for den som fremlegger materialet, men også for en motpart som skal svare, og som selv har behov for å finne frem materiale, sier han.

    Woxholth mener at altfor mye materiale med for liten relevans for den enkelte sak derved blir fremlagt. 

    – Advokatene bør i større grad begrense seg og bare fremlegge materiale som har en rimelig klar relevans for saken. I realiteten snakker vi om en slags «vidløftiggjøring» av søksmål, noe som naturligvis er en uting.

    Stabile priser

    Noen går mot strømmen: Advokatfirmaet Nova har holdt prisene i ro, også mens de har gått til himmels andre steder:

    – Det stemmer at prisen på 3.000 kroner i timen er uendret fra 2007 for min del. Min dyktige kollega Erik Rosen opererer med kr 3.400, sier Eivind Bryne.

    – Dette gjelder selv med spisset kompetanse som krever daglig oppdatering, og ofte store beløp involvert.