Glava-arving slo boligselger konkurs

Tidligere eiendomsinvestor Runar Strandskogen (60) er personlig konkurs etter at han ikke gjorde opp for seg etter et omstridt boligsalg på Madserud i Oslo.

BLAKK: Runar Strandskogen (60) var i godt humør da han møtte Glava-arving Denise Anfinnsen i Oslo tingrett. Men han tapte og har ikke betalt det han skylder henne. Nå har hun slått ham personlig konkurs. Foto: Iván Kverme
Jus

For fem år siden var Runar Strandskogen en av de største private aksjonærene i Olav Thon Eiendomsselskap og hadde millioninntekter, ifølge skattelistene.

Men etter å ha blitt saksøkt for en rekke feil og mangler etter et boligsalg i Oslo, er 60-åringen nå slått personlig konkurs av den 29 år gamle boligkjøperen Denise Anfinnsen.

Huskjøp ble mareritt

Våren 2016 betalte hun 36,3 millioner kroner for et 585 kvadratmeter stort hus som sto på en to mål stor tomt i Madserud allé på Oslos vestkant. Huset ble solgt off-market, og Strandskogen skrøt av at alt var nyoppusset og boligen var innflyttingsklar. Det passet Anfinnsen perfekt.

Kort tid etter overtagelsen oppdaget hun mange alvorlige feil og mangler. Arbeid var ulovlig og ikke fagmessig utført. Strandskogen hadde betalt oppussingen kontant, og lovpålagt dokumentasjon for arbeidene manglet. Slikt blir det rettssak av. 

Anfinnsen krevde 11,2 millioner kroner av Strandskogen etter at hun måtte gjennomføre en full rehabilitering av huset, og i retten beskrev hun boligkjøpet som et mareritt.

Betaler ikke for seg

Borgarting lagmannsrett tilkjente henne til slutt 10,5 millioner. Siden hun hadde tilbakeholdt en del penger etter salget, måtte Strandskogen betale henne 7,8 millioner kroner. Legger man til saksomkostninger og forsinkelsesrenter, har hun i dag 13,3 millioner kroner utestående, men Strandskogen har ikke betalt.

– Etter det vi har forstått, er hans evne til å innfri kravet blitt betydelig svekket, også det siste året, sier Thorvald Nyquist, partner i Deloitte Advokatfirma, som representerer Anfinnsen.

BISTÅR ANFINNSEN: Partner Thorvald Nyquist i Deloitte Advokatfirma. Foto: Deloitte

Hvor alle Strandskogens verdier har blitt av, og om han har noen igjen, er det nå opp til bostyrer Siv Sandvik i advokatfirmaet Schjødt å finne ut av.

– Jeg håper å kunne si noe mer den 24. mars, når skiftesamlingen finner sted, sier Sandvik.

Mangeårig eiendomsinvestor

Sommeren 2016 så alt lyst ut for Strandskogen. Etter boligsalget på Madserud kunne han innkassere 10 millioner kroner i skattefri gevinst og han eide aksjer verdt enda mer. Også en bolig på Frøen i Oslo ble solgt for 11,5 millioner våren 2016, og Strandskogen kjøpte en mindre leilighet på Madserud for 6,7 millioner kroner. Den ble solgt tre år senere for 9,1 millioner.

Kjøp, salg og utleie av bolig er noe den tidligere statsautoriserte revisoren har drevet med siden slutten av 80-tallet. Han investerte blant annet tidlig i mange kjente nyboligprosjekter i hovedstaden og videresolgte leilighetene med gevinst når de var innflyttingsklare.

Volumet har vært stort. En historisk utskrift fra Eiendomsregisteret over alle hans investeringer i boligmarkedet fyller 33 sider. 

Storaksjonær i Thon Eiendom

I tillegg til selv å eie boliger, investerte han også i næringseiendom gjennom børsnoterte selskaper.

Han har hatt aksjer i Entra, og i 2017 eide han 82.600 aksjer i Thons eiendomsimperium som var verdsatt til 13,2 millioner kroner. 

I 2015 var ligningsinntekten hans nesten 5 millioner kroner og året etter steg den til 8 millioner. Alle investeringene ble gjort på privat hånd, ikke gjennom et holdingselskap.

Strandskogen har de siste årene oppholdt seg mye utenlands, blant annet på Cuba, hvor han har relasjoner til flere mennesker. I 2019 giftet han seg med en langt yngre kvinne fra den karibiske kommuniststaten.

Hun skal ifølge Strandskogens eget utsagn være advokat, og stilte som en slags juridisk støttespiller for ham da han møtte Denise Anfinnsen i retten første gang i 2019.

FASJONABEL BOLIG: Denise Anfinnsen har brukt nærmere 20 millioner kroner på å rehabilitere og pusse opp boligen i Madserud allé, som hun kjøpte for 36,3 millioner av Runar Strandskogen i 2016. Foto: Iván Kverme

Lekkasjer og mugg

Strandskogen var sin egen advokat, og rettssaken minnet til tider mer om en sirkusforestilling enn en hovedforhandling for domstolen. Han ble dømt til å betale Anfinnsen erstatning, men i stedet for å godta dommen, anket han den. I neste runde stilte han med advokat fra Brækhus, men tapte igjen.

Under rettssaken kom det frem at fem av de seks badene i Madserud-boligen hadde lekkasjer. Vann kom ut av rørsystemet i boligen.

Takkonstruksjonen måtte rives og bygges på nytt, og det var fuktproblemer i boligen og mugg i kjelleren. Det balanserte ventilasjonsanlegget var delvis tett og fungerte ikke, og mye av det elektriske arbeidet var ikke forskriftsmessig gjort og ble ansett som brannfarlig.

Kontant millionoppussing 

Strandskogen hadde ikke søkt plan- og bygningsmyndighetene om tillatelse for arbeidene med boligen, og i retten ble det et tema om oppussingen egentlig var utført svart av polske arbeidere. 

Strandskogen kunne nemlig ikke vise frem noen fakturaer, og sa han hadde betalt nær 10 millioner kroner kontant for oppussingen.

Selv om arbeiderne fikk betalt, har ikke Anfinnsen fått de 13,3 millionene hun har krav på.

– Hun har forventet at Strandskogen ville gjøre opp for seg dersom han ble dømt. Samtidig har hun vært innforstått med at fullt oppgjør, også i denne saken, avhenger av Strandskogens evne og vilje til det, sier advokat Nyquist.

VENTER PÅ OPPGJØR: Denise Anfinnsen (t.v.) er arving etter Glava-konsernet og har verdier for over 800 millioner kroner. Ved siden av henne er partner Anette Fjeld i Deloitte Advokatfirma. Foto: Iván Kverme

Uteble fra retten

Det har vært dialog mellom partene, men tidligere i vinter valgte så boligkjøper Anfinnsen å innlede en konkursprosess mot boligselger Strandskogen.

– Totaliteten tilsa et slikt virkemiddel nå. Muligheten for omstøtelse svekkes med tiden, sier Nyquist.

Torsdag i forrige uke var han pålagt å stille i et konkursmøte i Oslo byfogdembete, men møtte ikke, til tross for at innkallingen var lovlig forkynt for ham allerede i januar i år.

Siden fraværet var ugyldig og hverken dommer eller motparten visste hvor han var, ble det åpnet konkurs.

Taus i telefonen

Strandskogen svarer når Finansavisen ringer ham, men i motsetning til i tidligere rettsmøter, er han ikke særlig snakkesalig nå.

– Jeg har ingen kommentar til dine spørsmål, er alt han vil si før samtalen avsluttes.

Strandskogen er ikke registrert med fast eiendom i Norge. Han har en ektepakt som sier at hans cubanske kone og han har særeie. Aksjene i Thon Eiendom skal være solgt.

– Vi får nå avvente og se hva bostyrer finner av verdier, og om det er noe til fordeling etter bobehandlingen, sier Nyquist.