Han kan bli redningen for REC

Violet Power kan bli RECs redning. Sjefen Charlie Gay sier selv at de vil trenge selskapets silisium.

TOPPSJEF: Tidligere Applied Materials-topp Charlie Gay er konsernsjef i det nye solcelleselskapet Violet Power. Foto: Bloomberg
Kommentar

REC Silicon  har siden i sommer vært et bevis på at det fortsatt er mulig å finne kursdrivende informasjon om et selskap før alle andre, hvis man graver dypt nok. En «google alert» på Moses Lake eller REC Silicon hadde egentlig vært nok.

9. juli skrev lokalavisen Columbia Basin Herald at et nytt, Oregon-basert selskap med navn Violet Power planlegger å bli USAs første integrerte solenergiselskap. Og det interessante for REC Silicon-aksjonærer her hjemme, er at den planlagte fabrikken skal ligge rett over gaten for RECs nedstengte silisiumfabrikk i Moses Lake.

«This is really, really exciting», uttalte REC-direktør Francine Sullivan til avisen.

Det ligger en link på FA-forumet til artikkelen samme dag. Så noen fikk det med seg, men basert på aksjekursen kan det ikke ha vært så mange. REC-kursen var i minus både 9. juli og 10. juli på Oslo Børs. 9. juli endte aksjekursen på 2,89 kroner.

På tirsdag i forrige uke føyk REC-kursen opp i 4,31 kroner på sitt høyeste. Årsaken var tilsynelatende en kommentar fra en REC-analytiker til TDN Direkt som bekreftet nyheten fra den amerikanske lokalavisen i juli. I de påfølgende dagene var kursen svak, og den handles nå til rundt 3,66 kroner. 

9. september kom det en ny artikkel om RECs nye potensielle nabo, denne gangen fra det Wood MacKenzie-eide nyhetsbyrået Greentech Media. Her uttaler Violet Power-sjefen Charlie Gay at «vårt behov for silisium bør bli en god match for det REC kan gjøre på Moses Lake». Han fortsatte:

«De er deres eget selskap, og kan selvfølgelig tenke selv, men vi vil gjerne hjelpe prosessen ved å være en god kunde».

Gründer og styreleder i Violet Power er, ifølge Greentech Media, Desari Strader. Hun er lokalpolitiker og tidligere myndighetskontakt i den amerikanske delen av det en gang store tyske solenergiselskapet SolarWorld. 

Charlie Gay, som er konsernsjefen, har tidligere vært toppsjef i Applied Materials solenergisatsing. I perioden 2016 til 2019 var han direktør i det amerikanske energidepartementets solenergiteknologiavdeling. 

STENGT: REC Silicons silisiumfabrikk i Moses Lake, USA. Foto: REC

Fabrikken de skal bygge vis á vis RECs fabrikk i Moses Lake, er i første omgang en fabrikk som lager solceller. Første produksjonslinje skal gi 500 megawatt med solceller i året. Dette skal skje i løpet av 2021. 

Umiddelbart vil dermed ikke Violet Power bli en kunde av REC. Ettersom de bare skal produsere solceller, og REC bare produserer silisium, står de for langt fra hverandre i verdikjeden til å ha noe med hverandre å gjøre. For øyeblikket jobber Violet med en avtale om å kjøpe inn ingotere og wafere fra en produsent i Europa. 

Men i løpet av en periode på fem år, kan Violet bli en veldig god nabo for REC. For planen er å bli en integrert produsent. Når solcelleproduksjonen er i gang, skal de også lage sine egne wafere og solcellepaneler. Det eneste leddet i verdikjeden de ikke skal blande seg inn i, er silisiumproduksjon, og det er her REC kommer inn i bildet.

Fabrikken skal innen fem år ha en produksjonskapasitet på hele 5 gigawatt, som tilsvarer nesten halvparten av USAs nåværende solpaneletterspørsel. En kan se for seg at REC kan produsere for fullt og levere absolutt alt fabrikken produserer til Violet. 

Violet skal altså forsøke å konkurrere med kinesiske produsenter som eksporterer sine paneler til USA og resten av verden. Kineserne utkonkurrerte for et tiår siden europeiske spillere som REC, SolarWorld og Q-Cells. 

Uansett er dette veldig gledelige nyheter for REC-sjef Tore Torvund og aksjonærene. Skyhøye kinesiske importtoller på amerikansk-produsert silisium har gjort situasjonen svært vanskelig. REC har ventet i årevis på at Kina skal fjerne denne tollen. Nå vet de at selv om dette aldri skulle løse seg, er det ganske sannsynlig at fabrikken vil gjenopplives likevel. 

rec
solenergi
fornybar energi
Nyheter
Kommentar