<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bankkorrupsjonsak vokser i omfang

En banksjef i en stor norsk bank, som har sittet i varetekt i seks uker, er løslatt. Samtidig er en ny person,  som har jobbet som finansrådgiver i tre banker, pågrepet.

Publisert 19. mai 2022
Oppdatert 31. mai 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 654 ord
FORSVARER: Advokat Fredrik Berg i Fend representerer en 33 år gammel mann som har jobbet som finansrådgiver i tre norske banker. Hans klient nekter straffskyld for korrupsjon og bedrageri. Foto: Ivan Kverme

Politiet etterforsker for fullt en rekke personer som er siktet for grov korrupsjon og bedrageri i forbindelse med behandling av lånesøknader i en stor norsk bank.

Beløpet som er gjenstand for etterforskningen skal ha vokst fra 10 til nær 30 millioner kroner.

I april ble tre personer pågrepet og varetektsfengslet, siktet i saken. En av dem er banksjef i en filial i Oslo, den andre er en kollega i samme filial, hvor han jobber for autorisert finansrådgiver.

Den siste pågrepne mener politiet har fungert som en formidler av lån, og vært et bindeledd mellom lånekunder og banken hvor de to andre jobber.

Fri etter seks uker

Politiet mener det ikke foreligger bevisforspillelsesfare lenger for den 31 år gamle banksjefen. 

Han ble derfor løslatt fra varetekt torsdag, etter å ha sittet totalt seks uker bak lås og slå. Han skal ha vært i flere avhør og forklart seg.

Banksjefens forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden, ønsker ikke å si hvordan hans klient stiller seg til siktelsen, som opprettholdes,

Men han er tilfreds med at hans klient nå slipper ut fra varetekt.

De to andre som ble pågrepet i en koordinert aksjon i begynnelsen av april, er derimot fortsatt i varetekt.

Søndre Østfold tingrett har besluttet at de, som begge er 29 år gamle, må sitte minst to uker til i varetekt. Da vil påtalemyndigheten vurdere om de skal be om forlenget varetektsfengsling.

Arresterte finansrådgiver

En fjerde person ble pågrepet i slutten av april og varetektsfengslet i fire uker i samme sak.

Han er 33 år gammel og har i likhet med de to andre siktede som jobber i bank, studert på BI i Oslo.

Han har jobbet i tre norske banker, blant annet i samme bank som de to andre siktede. Han sluttet derimot i den banken i 2016.

Siden den gang har han jobbet i to ulike sparebanker som finansrådgiver.

33-åringen er foreløpig varetektsfengslet i fire uker. 

Siktede eier to boliger i Oslo sammen med sin kone, og det er registrert pant på begge leilighetene med lån gitt av to av bankene har jobbet for.

En av leilighetene, hvor paret er folkeregistrert bosatt, ligger på Sørenga i Oslo. Området kan skilte med noen av byens høyeste kvadratmeterpriser.

Finansavisen får opplyst av politiet at navnet til den siste pågrepne dukket opp i etterforskningsmaterialet man gjennomgikk. Han ble da besluttet pågrepet.

Undersøker kryptospor

Siktede skal ikke ha ønsket å forklare seg i politiavhør om sin egen økonomi og en rekke transaksjoner politiet har funnet spor av i kontoutskrifter.

Beløpene skal være svært høye.

Politiet jobber med å sikre spor blant beslag som er gjort, og etterforskerne mener verdier er forsøkt skjult gjennom vekslinger i kryptovaluta.

33-åringens forvarer er Fredrik Berg i advokatfirmaet Fend.

– Min klient avviser straffskyld. Vi har ikke innsyn i saken og har ikke flere kommentarer, sier Berg til Finansavisen.

Fra 10 til 30 mill.

Politiet mener de siktede har tilhørt et nettverk som har mottatt bestikkelser fra personer som ønsker lån i banker, men som egentlig ikke er berettiget til det.

Ved å betale mellommenn, som igjen skal ha delt bestikkelser med ansatte i banknæringen, skal det ha blitt gitt lån på uriktige grunnlag.

Det er å regne som korrupsjon, og et bedrageri mot bankene.

Da Finansavisen skrev om de første pågripelsene i april, opplyste politiet at så mye som 10 millioner kroner kunne vært gitt i lån til personer som ikke skulle fått lånene.

Nå er denne summen oppjustert til minst 20 millioner og kanskje så mye som 30 millioner.

En kilde med innsikt i etterforskningen opplyser til Finansavisen at dersom politiets antagelser stemmer, så kan beløpet vokse ytterligere og involvere enda flere personer.

På rømmen

En femte person som politiet har siktet, er på frifot. Man mistenker at vedkommende kan ha forlatt Norge. Også to andre personer har blitt pågrepet i saken, men de har ikke blitt varetektsfengslet.

I tiden fremover vil politiet foreta avhør av de siktede og lånekunder, samt at man samarbeider tett med minst to banker for å sjekke lån de bankansatte har vært med å behandle.

Også digitale spor blant beslaglagte mobiltelefoner og datamaskiner gjennomgås av etterforskerne.