<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter betydelig smell – trekker guidingen og legger nye planer

Finnair forbereder seg på store økonomiske følger fra Russlands Ukraina-invasjon og stengningen av luftrom.

Publisert 28. feb. 2022
Oppdatert 28. feb. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 332 ord
IMPLEMENTERER BEREDSKAPSPLAN: Finnair og konsernsjef Topi Manner. Foto: Bloomberg

Finnair har besluttet å trekke guidingen for første kvartal i år og forventningene for første halvår 2022, opplyser det finske flyselskapet mandag og viser til den potensielle nedstengningen av russisk luftrom.

En slik nedstengning vil gå kraftig ut over selskapets flytrafikk mellom Europa og Asia, som ifølge Finnair spiller en stor rolle i deres nettverk.

«De negative finansielle virkningene for Finnair vil bli betydelige, særlig om situasjonen vedvarer», heter det fra selskapet.

Da Finnair la frem fjerdekvartalstall i februar, kom selskapet med forventninger om et driftsunderskudd i første kvartal på størrelse med underskuddet i første kvartal i fjor. Dette var på rundt 149 millioner euro. Finnair gjentok også forventninger om underskudd i hele første halvår 2021, som følge av coronapandemien og strenge restriksjoner i Asia.

Beredskapsplan

«Krisen i Ukraina berører alle europeere, og vi forstår EUs beslutning om å stenge sitt luftrom. Vi implementerer vår beredskapsplan da situasjonen har en betydelig innvirkning på Finnair», sier Finnair-sjef Topi Manner i en kommentar.

«Å omgå det russiske luftrommet forlenger flytidene til Asia betraktelig, og driften av de fleste av våre passasjer- og fraktflyvninger til Asia er dermed ikke økonomisk bærekraftige eller konkurransedyktige», sier Manner videre.

Ettersom det er tydelig vekst i bookingene på markedene i Europa og Nord-Amerika, vil Finnair forberede både nye ruter og kostnadsbesparelser dersom den nåværende situasjonen vedvarer.

Manner legger til at Finnair fortsatt har en sterk kontantposisjon, med rundt 1,7 milliarder euro tilgjengelig ved utgangen av 2021 – til tross for «massive» negative virkninger fra pandemien.

Han sier selskapet også er i aktiv dialog med den finske stat, som eier 55,9 prosent av aksjene i flyselskapet.

Stengte ruter

Søndag meldte Finnair at selskapet stopper flyvningene sine i russisk luftrom for en periode på en uke.

Passasjer- og fraktruter til Seoul, Osaka, Tokyo, Shanghai og Guangzhou i Asia og til Moskva og St. Petersburg i Russland er stengt til 6. mars.

Rutene til Bangkok, Phuket, Singapore og Delhi fortsetter, men legges om så de går utenom russisk luftrom, noe som medfører én times ekstra reisetid.