<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser sjanse for tidligere renteheving

Fremskyndet heving er en mulighet for å dempe boligprisutviklingen, men DNB Markets tror Norges Bank holder sin rentebane uendret.

Publisert 8. sep. 2020
Oppdatert 8. sep. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 232 ord
SER UENDRET RENTEBANE: DNB Markets og seniorøkonom Kyrre Aamdal. Foto: Iván Kverme

Torsdag 24. september kommer ny rentebeslutning fra Norges Bank. Landets sentralbank offentliggjør samtidig ny pengepolitisk rapport, den tredje for i år.

DNB Markets vurderer at sentralbanken ikke vil presentere noen endringer i sin rentebane, ettersom informasjonen som er kommet siden Norges Bank presenterte sine utsikter i juni, er på linje med hva sentralbanken kommuniserte.

Dette innebærer uendret styringsrente frem til sent i 2022.

Fremskyndet heving en mulighet

Om noe, ser meglerhuset en sjanse for at Norges Bank fremskynder sin første renteheving for å dempe boligprisveksten, og at rentekurven samtidig flates ut for å signalisere et langsommere tempo i rentehevingen mens økonomien normaliseres fra coronabremsen.

Det vises til at spredningen av coronasmitten har fortsatt å øke etter at Norges Bank i forrige måned trakk frem dette som en risikofaktor for den økonomiske opphentingen, men også at boligprisene og husholdningenes gjeldsvekst har økt.

Heving fra ultimo 2022

I juni høynet Norges Bank rentekurven for 2022 og 2023, med indikasjoner på renteheving mot slutten av 2022 og ytterligere heving året etter.

I august vurderte sentralbanken at ny informasjon i hovedsak bekreftet det økonomiske bildet som ble presentert to måneder tidligere. Og enda nyere data har ikke endret på dette bildet, påpeker DNB Markets i sin rapport tirsdag.