<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterke BNP-tall, men her er en advarsel

Økonomer minner om en liten november-smell for norsk økonomi.

    Publisert 9. des. 2020 kl. 09.41
    Oppdatert 9. des. 2020 klokken 09.44
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 273 ord
    ADVARER; Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Iván Kverme

    Tall fra SSB viste onsdag morgen en vekst i norsk Fastlands-BNP på 1,2 prosent i oktober, noe som var godt over konsensus på 0,4 prosent. 

    Oktober fulgte dermed opp september-veksten på 0,7 prosent, og brakte aktiviteten i fastlandsøkonomien til et nivå 1,5 prosent under nivåene før nedstengningen i mars. 

    – Bedre enn i Europa

    Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets minner om at det kommer et fall i november.

    «Strammere coronarestriksjoner har forårsaket ny oppgang i registrert ledighet, men merk at denne oppgangen har roet seg de siste par ukene. Dette antyder at fallet i økonomien kan begrense seg til november», skriver han i en oppdatering. 

    «Dette antyder også at norsk økonomi gjør det bedre enn i andre europeiske land, der det pågående tilbakeslaget er mer merkbart. Lenger frem er det også grunner til mer optimisme. Men hvordan det ser ut på mellomlang sikt er fortsatt uklart, ettersom vi trenger mer informasjon om hvordan vaksinasjonsprogrammene vil utarte seg», fortsetter Gonsholt Hov.

    – Lavere fart inn i 2021

    Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets viser til at Norges Bank i sine prognoser har lagt til grunn 0,3 prosent vekst i Fastlands-BNP i oktober. 

    «Starten på fjerde kvartal er derfor sterkere enn Norges Bank antok i september. I november falt trolig aktiviteten sammenlignet med sentralbankens prognose om 0,3 prosent vekst. Veksten i Fastlands-BNP i fjerde kvartal trenger derfor ikke å avvike veldig fra Norges Banks prognoser, men farten inn i 2021 vil bli lavere», skriver han i sin oppdatering. 

    «Oppsvinget i smittetilfeller kan ha senket sentralbankens forventninger til aktiviteten i fjerde kvartal. Dagens tall kan delvis oppveie for slike bekymringer i Norges Banks vurderinger», føyer seniorøkonomen til.