<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå venter alle raskere lønnsvekst

Økonomer, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger har alle oppjustert forventningene til lønnsveksten det neste året.

Publisert 20. aug. 2021 kl. 11.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 448 ord
LANGT FÆRRE SER STYRKING: Andelen økonomer som spår kronestyrking det neste året, har sunket med 11,7 prosentpoeng til 29,3 prosent. 17,1 prosent venter svekket krone. Foto: Bloomberg

Næringslivsledere og husholdningene har oppjustert sine forventninger for inflasjonen det neste året, mens partene i arbeidslivet gjentar sine utsikter og økonomer har nedjustert sitt inflasjonsestimat, viser Norges Banks kvartalsvise forventningsundersøkelse.

Samtlige grupper venter imidlertid høyere lønnsvekst enn tidligere.

Økonomene venter en prisvekst for varer og tjenester på 2,3 prosent om 12 måneder, fremgår det av undersøkelsen. Det er 0,1 prosentpoeng ned fra deres prognose i forrige kvartal. Deres forventninger til gjennomsnittlig årslønnsvekst i 2021 er på 2,8 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Partene i arbeidslivet ser fortsatt en inflasjon på 2,6 prosent det neste året, uendret fra tidligere, mens lønnsforventningen er en årsvekst på 3,0 prosent, mot tidligere 2,9 prosent.

Næringslivslederne forventer en prisvekst på 3,6 prosent, mot tidligere 3,2 prosent. Forventningen deres om årslønnsvekst i egen bedrift er på 3,1 prosent for inneværende år. Det utgjør en økning på 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Blant næringslivslederne er det forøvrig 37,2 prosent som venter bedret lønnsomhet for egen bedrift det neste året. Dette er samme andel som i undersøkelsen for andre kvartal.

Høyere priser, høyere lønn – høyere rente

Husholdningene ser en prisøkning på 2,3 prosent det neste året, 0,1 prosentpoeng mer enn i andre kvartal. For lønn og pensjon er forventningen en vekst på 2,2 prosent det neste året, 0,2 prosentpoeng mer enn i forrige kvartal.

I andre kvartal senket husholdningenes sin forventning med 0,2 prosentpoeng til 2,0 prosent, mens de øvrige gruppene oppjusterte sine estimater.

Et flertall av husholdningene venter dessuten at rentenivået skal opp det neste året. 64,5 prosent ser høyere innskudds- og lånerenter de neste 12 månedene, en oppgang på 5,0 prosentpoeng fra andre kvartal.

En drøy fjerdedel venter uendret rentenivå, mens bare 2,5 prosent spår lavere renter.

Færre ser sterkere krone

29,3 prosent av økonomene som er spurt i undersøkelsen, svarer at den norske kronen vil være styrket om 12 måneder. Det utgjør en nedgang på 11,7 prosentpoeng fra undersøkelsen for andre kvartal i år.

51,2 prosent svarer at kronekursen om ett år vil være uendret – 5,0 prosentpoeng flere enn i forrige kvartal – mens 17,1 prosent forventer svakere kronekurs.

Når det gjelder inflasjonen på lengre sikt, ser økonomene også en prisvekst på 2,3 prosent om to år. Dette utgjør en nedjustering på 0,1 prosentpoeng fra utsiktene i andre kvartal. Inflasjonen om fem år ventes til 2,1 prosent, også dette en nedjustering på 0,1 prosentpoeng.

Norges Banks forventningsundersøkele utføres av Ipsos blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger, med spørsmål om utviklingen for inflasjon, lønn, valutakurs og rente. Undersøkelsen ble første gang utført i februar 2002. Ipsos har stått for gjennomføringen siden tredje kvartal i fjor.