<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lønnsvekst på 3,5 prosent

Industrien og offentlig sektor er tilsynelatende akterutseilt i lønnskampen, og nå kommer kravene.

Publisert 10. feb. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 260 ord
Krever mer: Leder Ragnhild Lied i Unio mener at SSB-tallene beviser behovet for et lønnsløft for offentlig sektor. Foto: NTB

I 2021 økte gjennomsnittlig årslønn i Norge med 3,5 prosent, opp fra 3,1 prosent året før, viser SSB-tall.

Tidligere denne uken publiserte SSB tall for gjennomsnittlig månedslønn, som viste 4,2 prosent økning fra november 2020 til november 2021. Disse tallene er ikke direkte sammenlignbare, men novemberøkningen kan indikere at lønnsveksten akselererte utover året.

Årslønnsveksten økte til 3,5 prosent blant annet på grunn av et stadig strammere arbeidsmarked, skriver SSB. Økte bonusutbetalinger trakk også opp.

Offentlig sektor bak

Årslønnsveksten var sterkest i privat sektor, og med «faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting» på topp med 5,5 prosent.

Industrien, som skulle danne malen for lønnsveksten også i andre sektorer, havnet litt under snittet med 3,2 prosent. Også dette er imidlertid klart over lønnsrammen som ble avtalt ved lønnsoppgjøret i fjor.

Offentlig sektor havnet klart lavere enn gjennomsnittet med 2,7 prosent, og traff dermed perfekt på den avtalte lønnsrammen.

Krever lønnsløft

I en pressemelding hevder Ragnhild Lied, leder i arbeidstagerorganisasjonen Unio, at SSB-tallene «bekrefter at det trengs et lønnsløft i offentlig sektor».

Sammensetningseffekter forklarer imidlertid noe av gapet mellom privat og offentlig sektor. I offentlig sektor har svært få, om noen, mistet jobben eller vært permittert på grunn av pandemien. Det har derimot vært vanligere i deler av privat sektor. Normalt er det særlig de lavtlønte, med kort ansiennitet, som må gå først. Færre ansatte i seg selv gir dermed høyere gjennomsnittslønn, selv der det ikke er gitt tillegg.

Neste uke vil Teknisk beregningsutvalg legge frem sine første data over lønnsutviklingen gjennom 2021. Der vil normalt slike sammensetningseffekter kommenteres.