<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tegn til ny krise: – Resesjonen begynner å bli synlig

Ny investorundersøkelse lover dårlig: I løpet av to år vil eurosoneøkonomien oppleve sin andre krise av betydelige proporsjoner.

Publisert 9. mai 2022
Oppdatert 9. mai 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
MINNER OM FINANSKRISEN: Sentix' investorundersøkelse viser like lave forventninger som i finanskrisen i 2008, og varsler både betydelige forstyrrelser i aksjemarkedet og økte risikoavsetninger hos bankene. Her euroskulpturen i Frankfurt, utenfor ESBs gamle hovedkontor. Foto: Bloomberg

Stemningen blant investorer i eurosonen har falt ytterligere i mai, tynget av Russlands invasjon av Ukraina.

Sentix-instituttets investortillitsindeks viser en nedgang til minus 22,6 poeng i mai – det laveste nivået siden juni 2020 – fra minus 18,0 poeng i april og minus 7,0 i mars. I februar steg indeksen fra 14,9 til 16,6 poeng.

Den kraftige nedgangen fra februar til mars ble drevet av det største forventningsfallet noensinne.

Fallet nå i mai er dessuten større enn ventet. Ifølge Reuters var det på forhånd ventet en nedgang til minus 20,8 poeng.

«Resesjonen begynner å bli synlig», sier Sentix-sjef Manfred Hübner i en kommentar.

«Sporene etter Ukraina-konflikten blir også stadig mer synlige i økonomien», sier han.

Ser store forstyrrelser i aksjer

Sentix' tillitsindeks baseres på måling av forventninger og vurdering av nåværende situasjon. Det er stadig forventningskomponenten som presser Sentix-indeksen nedover. Den står nå i minus 34,0 poeng, det laveste siden finanskriseåret 2008. I april var denne på minus 29,8 poeng.

Underindeksen for nåværende forhold har gått fra minus 5,5 poeng i april til minus 10,5 poeng nå i mai, det laveste nivået siden mars i fjor.

«Forventningene er like lave som de var i desember 2008, noe som gjør det tydelig at den økonomiske nedgangen nå inntar dimensjoner som trolig vil lede til betydelige forstyrrelser i aksjer, men også til en økning i bankers risikoavsetninger», heter det fra Sentix-instituttet.

«Bare i finanskrisen i 2008 var det tilsvarende urovekkende tall. I løpet av to år opplever eurosoneøkonomien sin andre krise av betydelige proporsjoner», heter det.

Sentix-indeksen for mai var basert på en undersøkelse utført blant 1.267 private og institusjonelle investorer i perioden 5. mai til 7. mai.