<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tungsinnet letter noe: Advarer fortsatt om en rekke risikoer

Etter tidenes fall i mars går det sakte men sikkert oppover igjen i humøret blant tyske finanseksperter.

Publisert 14. juni 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
MELDER OM MINDRE PESSIMISME: Achim Wambach, leder for ZEW-instituttet i Tyskland. Foto: Erich Dichiser/ZEW

Fremtidsindeksen fra det tyske ZEW-instituttet i Mannheim har tatt seg ytterligere opp, etter at indeksen gikk på sin største smell noen gang i mars.

Etter et lite fall videre i april, pekte pilene oppover i mai. Og nå er indeksen opp nye 6,3 poeng til minus 28,0 poeng.

Ifølge Trading Economics var det ventet en juniindeks på minus 27,5 poeng.

Samtidig er vurderingen av de nåværende forhold bedret med en 8,9 poengs oppgang, til minus 27,6 poeng. Her var det ventet en måling på minus 31,0 poeng.

Dypt i negativt terreng

«Ekspertene i finansmarkedene er mindre pessimistiske for økonomien», fastslår ZEW-president Achim Wambach.

«Økonomien er imidlertid fortsatt eksponert for flere risikoer, som effektene fra sanksjonene mot Russland, den uklare pandemisituasjonen i Kina og den gradvise kursendringen i pengepolitikken. Så selv om forventningene er blitt bedre, er de fortsatt dypt nede i negativt territorium», utdyper han.

Kraftig fall i inflasjonsforventninger

ZEW-instituttet setter sammen sine indekser basert på svar fra rundt 300 økonomer og analytikere om deres syn på blant annet økonomi, inflasjon, renter, aksjemarkeder, valuta og oljepris nå og de kommende seks månedene. Positive indekser tilsier at et flertall av respondentene venter bedring, negative indekser antyder tilbakegang.

Ekspertenes syn på eurosonen gir en forventningsindeks i juni på minus 28,0 poeng, en oppgang på 1,5 poeng fra mai. Indeksen for nåværende forhold har steget med 8,6 poeng til minus 26,4 poeng.

Inflasjonsforventningene for eurosonen er imidlertid forverret igjen. Indeksen for disse har nå falt hele 21,8 poeng fra mai, til minus 32,4 poeng.