KjøpLogg inn

– Dramatisk for mange unge

NEF bekymrer seg for unge boligeiere etter dagens rentedom, og advarer sentralbanken mot å gå for hardt til verks fremover.

Publisert 23. juni 2022 kl. 10.40
Oppdatert 23. juni 2022 klokken 10.45
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 214 ord
BEKYMRET FOR DE UNGE: Norges Eiendomsmeglerforbund, ledet av Carl O. Geving. Foto: Eivind Yggeseth

Norges Bank hevet torsdag styringsrenten med 50 basispunkter til 1,25 prosent, mot ventet 25 basispunkter. Samtidig varsler sentralbanken raskere renteøkninger enn tidligere planlagt.

– Dagens beslutning om er dramatisk for mange unge som har benyttet muligheten til å kjøpe sin første bolig til historisk lave rentenivåer, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, i en kommentar til torsdagens rentedom. 

Han viser til statistikk fra NEF og Ambita som viser at 77.000 førstegangskjøpere tok opp lån i perioden mai 2020-september 2021, da styringsrenten sto i null.

Advarer Norges Bank

– Mange har pådratt seg en svært høy gjeldsgrad i forventning om lave rentenivåer i mange år. Med dagens renteprognose må mange forberede seg på vesentlig høyere rentekostnader enn de ble forespeilet da de fikk sitt første boliglån, fortsetter Geving.

NEF-direktøren mener hensynet til sårbare husholdninger og risikoen for fall i boligverdier tilsier at sentralbanken bør gå varsomt frem når rentenivået skal normaliseres. 

– En bratt renteoppgang vil treffe norske lommebøker hardt, fordi de fleste er eksponert i eiendomsmarkedene med både gjeld og formue, og de fleste har lån med flytende rente. Dagens heving vil skape uro i husholdningene. Vi vil advare sentralbanken mot å gå for hardt til verks fremover da det kan utløse uønskede effekter, avslutter Geving.