<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overrasker med den nye renten

Markedene hadde ventet et femte dobbelt rentehopp på rad. Slik ble det ikke.

Publisert 4. okt. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 192 ord
– NØDVENDIG: Sentralbanksjef Philip Lowe i Australia. Foto: Bloomberg

Australias sentralbank – Reserve Bank of Australia (RBA) – har overrasket markedene med en tregere renteheving enn ventet tirsdag.

Styringsrenten er satt opp fra 2,35 til 2,60 prosent. Forventningen i forkant var en dobbelt så stor heving, til 2,85 prosent, ifølge Trading Economics.

Den nye styringsrenten er likevel den høyeste siden juli 2013, og rentehevingen nå er den sjette på like mange måneder. De fire foregående hevingene var imidlertid alle på 0,50 prosentpoeng.

Flere hevinger

Samtidig som sentralbanken forklarer den mindre hevingen nå med at renten er blitt hevet betydelig på kort tid, poengteres det også at ytterligere innstramming må til.

Målet er å få inflasjonen tilbake til rundt 2–3 prosent. Nå ligger den månedlige inflasjonen på 6,8 prosent og den kvartalsvise på 6,1 prosent. RBA anslår nå at konsumprisveksten vil være på rundt 7,75 prosent i 2022, litt over 4 prosent i 2023 og rundt 3 prosent i 2024.

«Dagens ytterligere renteøkning vil bidra til en mer bærekraftig balanse mellom etterspørsel og tilbud i den australske økonomien. Dette er nødvendig for å få inflasjonen ned igjen», heter det fra sentralbanksjef Philip Lowe.

Han sier videre at RBA-styret regner med å heve styringsrenten ytterligere fremover.