God stemning på Asia-børsene etter delvis handelsavtale

OPP: De kinesiske børsene styrkes mandag etter fremgang i handelsforhandlingene. Foto: AFP PHOTO CHINA OUT

I kjølvannet av at Kina og USA rett før helgen kunne melde om en delvis handelsavtale, er det god stemning på Asia-børsene.

Shanghai Composite i Kina klatrer 1,38 prosent, mens CSI 300 er opp 1,37 prosent. Hang Seng i Hong Kong stiger 1,03 prosent.

Kospi i Sør-Korea styrkes 1,37 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er opp 0,51 prosent, og Straits Times i Singapore klatrer 0,36 prosent.

Børsen i Japan er mandag stengt.

– En kjærlighetsfest

Torsdag og fredag i forrige uke møttes Kinas visestatsminister Liu He og USAs president Donald Trump til nye handelssamtaler. Det gikk bedre enn mange hadde fryktet.

Etter møtene kunne USA melde om en delvis handelsavtale, som blant annet innebærer at USA utsetter den planlagte tolløkningen fra 25 til 30 prosent på kinesiske varer, som opprinnelig skulle iverksettes førstkommende tirsdag.

Kina går på sin side med på å kjøpe amerikanske landbruksvarer for mellom 40 og 50 milliarder dollar årlig, mot bare 8 milliarder i dag.

VIDEO: Trump er meget fornøyd med «mini-avtalen»: (saken fortsetter under videoen)

– Det har vært mye friksjon mellom USA og Kina, men nå er det en kjærlighetsfest, sa Trump ifølge NTB fredag, og omtalte avtalen fredag som en steg på veien mot verdensfred.

Ifølge Citi var Kinas kjøp av amerikanske landbruksprodukter tilbake i «normale tider» på omtrent 20 milliarder dollar årlig, noe som får analytikerne til å stusse over at tallene fremstår «altfor store», melder CNBC.

«Til tross for det som ser ut til å være oppnådd i oktober-samtalene, er vi fortsatt avventende når det gjelder en eventuell handelsavtale. Det amerikanerne har tilbudt er langt fra det Kina tidligere har krevd», påpeker Citi.

Handelstall

Ferske tall viser at Kina i september hadde et handelsoverskudd på 39,65 milliarder dollar, mot 34,83 milliarder dollar måneden før.

Ifølge Direkt Makro var det på forhånd ventet et handelsoverskudd på 34,75 milliarder dollar.

Eksporten falt 3,2 prosent, mens importen var ned 8,5 prosent.

Wall Street

Pilen pekte rett opp på Wall Street fredag, og alle de tre toneangivende indeksene steg signifikant.

Utviklingen kom etter av partene i handelkonflikten skal ha kommet frem til en delvis avtale, samt at Federal Reserve vil trappe opp likviditetstilførselen til å gjelde sertifikater.

Dow Jones endte fredagen opp 1,21 prosent til 26.816,59, mens S&P 500 steg 1,09 prosent til 2.970,27. Nasdaq Composite klatret 1,34 prosent til 8.057,04.