Fyker opp på Oslo Børs etter sjefsbytte

NY SJEF: Pål Wibe går fra Europris til XXL. Foto: Eivind Yggeseth
Markedskommentarer

Oslo Børs åpner opp tirsdag morgen.

Etter 25 minutters handel står hovedindeksen i 944,03, opp 0,42 prosent, og det er hittil omsatt aksjer for 489 millioner kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen er tirsdag morgen ned 0,54 prosent til 68,18 dollar fatet, mens WTI-oljen faller 0,38 prosent til 62,46 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 69,25 dollar fatet ved børsslutt i Oslo mandag.

Flere aktører peker ifølge TDN Direkt nå på at det ikke er umiddelbare trusler knyttet til tilbudet av olje i markedet tross økte spenninger mellom USA og Iran.

– Alt handler om scenarioer som vil kunne påvirke oljeproduksjon eller ikke, så markedet ser ut til å ha rekalibrert de siste 24 til 36 timene på sannsynlighetene for dette, sier sjef for råvareanalyse i National Australia Bank, Lachlan Shaw, ifølge nyhetsbyrået.

Flere tror ikke på høyere oljepriser med det første.

– Oljemarkedet vil ikke få se høyere priser før vi får se en endelig tilbudsforstyrrelse. Frem til det skjer, tror jeg prisene kommer til å falle tilbake fra den seneste oppgangen, sier senioranalytiker i OANDA, Edward Moya.

En del analytikere har ifølge TDN Direkt også senket forventningene til en utbredt konflikt.

«Iran vil sannsynligvis begrense fokuset til amerikanske militære mål. Det betyr ikke at de ikke vil fortsette med en viss trakassering av kommersiell shipping og regional energiinfrastruktur, men disse handlingene vil ikke være alvorlige», skriver Eurasia Group i et notat, ifølge nyhetsbyrået.

Equinor klatrer 0,38 prosent til 185,70 kroner, mens Aker BP er ned 0,27 prosent til 295,50 kroner.

DNO snur tirsdag opp, etter å ha falt hele 12,1 prosent mandag. Trolig var det økte spenninger i Midtøsten som preget selskapet, som har betydelige interesser i den kurdiske delen av Irak.

Fyker opp

Tirsdag morgen ble det kjent at Pål Wibe forlater Europris for å bli ny konsernsjef i XXL.

Nyheten sender XXL opp 14,52 prosent til 14,12 kroner. Den siste tiden har imidlertid vært turbulent for sportskjeden, og aksjen er fortsatt ned drøye 37 prosent de siste tre månedene.

– Pål har en solid bakgrunn og track record innen retail, han har sterke analytiske evner, og er en inspirerende teamleder. Vi tror han er den rette til å snu den siste tidens negative utvikling, sier styreleder i XXL, Hugo Maurstad, i en kommentar.

Flyselskapet Norwegian kunne i morges melde om kraftig passasjerfall, men bedre lønnsomhet i årets siste måned.

Det er markedet tydeligvis fornøyd med, og sender aksjen opp 5,63 prosent til 40,74 kroner.

Også Pareto Bank styrkes tirsdag, og er nå opp 7,27 prosent til 42,80 kroner.

I går ble det kjent at investor Øystein Stray Spetalen har kjøpt seg kraftig opp i banken, og nå er tredje største aksjonær med en eierandel på 3,72 prosent.

Ellers finner vi Merkur Market-noterte Lavo.tv høyt oppe på vinnerlisten tirsdag, med en oppgang på  11,32 prosent til 0,06 kroner. Det er imidlertid kun omsatt aksjer i selskapet for 1.310 kroner.

I rødt

Dagens største taper er foreløpig Incus Investor, som faller 10,13 prosent til 0,71 kroner på lavt volum.

Observe Medical er ned 7,39 prosent til 10,60 kroner, mens 5th Planet Games svekkes 6,80 prosent til 0,37 kroner.

Blant tungvekterne er det få selskaper i rødt. I tillegg til tidligere nevnte Aker BP faller Mowi 0,13 prosent til 228,90 kroner, mens Tomra er ned 0,21 prosent til 279,40 kroner.

børskommentar
oslo børs
Nyheter
Markedskommentarer
Børs