<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dagens vinner er opp 420 prosent på én måned

Omtale av statsministeren, gjenopptatt drift og melding om ny teknologi sendte Havyard Group rett opp.

Publisert 19. okt. 2020
Oppdatert 19. okt. 2020
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 486 ord
GRØNT: Oslo Børs endte i grønt. Havyard Group endte som dagens desiderte vinner. Her fra kaien hos Havyard Ship Technology i Leirvik i Sogn. Foto: Anders Horntvedt

Oslo Børs startet uken i grønt. Da børsen stengte stod hovedindeksen i 873,50, opp 0,11 prosent, og det ble omsatt aksjer for 3,4 milliarder kroner.

Oljeprisen

Brent-oljen stod da børsen stengte mandag opp 0,4 prosent til 42,94 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 0,7 prosent til 41 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 42,72 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

Coronapandemien fortsetter å true den globale økonomiske innhentingen. Det internasjonale pengefondet (IMF) leverte også i dag en oppdatert prognose for oljeprisen i 2021. Ifølge organisasjonen vil oljeprisen være mellom 40 og 50 dollar neste år. Mandag ble det også holdt møte mellom OPEC-landene. 

– Mandagens møte i Opec vil nok få noen øyne på seg, fortalte Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken. 

– Hvis Opec varsler om økning i produksjonen tror jeg ikke markedet vil tåle det. Med virusoppblomstringen nå så er det ventet at etterspørselen blir svakere enn det den er nå, sier hun.

Equinor     falt, og det samme gjorde Aker BP AKERBP.

Opptur

Det har vært stor aktivitet i Havyard Group-aksjen HYARD den siste tiden.

I forrige uke kom to rappe børsmeldinger om gjenåpning av verftsaktiviteter og gjennombrudd for en broløsning til skip. Nyvinningen skal gi «enklere og mer fleksibel bruk, økt driftssikkerhet og er en solid plattform for fremtidens digitale og grønne revolusjon til sjøs», ifølge børsmeldingen.

Statsminister Erna Solberg omtalte også aksjen i varme ordelag under Høyres landsmøte. Hun nevnte at Norge skal satse på hydrogen i tiden fremover, og ramset opp «tre spennende prosjekter» fra norsk sektor – deriblant Havyards prototype-prosjekt på bruk av hydrogen i store skip. 

Den siste måneden har aksjen steget hele 420 prosent og hittil i år er aksjen opp 205 prosent.

VolueVOLUE-ME hadde første handelsdag på Merkur Market i dag, og startet karrieren på børs opp. På det meste var aksjen mandag omsatt for 40,00 kroner, men den endte i 31 kroner. Noteringskuren var på 32 kroner.

Volue-sjef Trond Straume sier nå til Finansavisen at de har planer om ett til to oppkjøp i året, og mener det er viktig å vokse videre ut i Europa og etter hvert Amerika.

SoftOx SolutionsSOFTOX-ME er nå klar for oppstart av klinisk studie. Nyheten sendte aksjen opp.

Solselskapet Aega   endte mandagen opp. Det var ingen nyheter som bidro til økningen, men aksjen ble høyt omsatt sammenlignet med tidligere aktivitet i aksjen. Styret holder ekstraordinær generalforsamling 3. november. 

I rødt

Endúr    steg mandag morgen, men snudde i rødt utover dagen. Selskapet meldte mandag morgen at det kjøper BMO Entreprenør for nær 450 millioner kroner, men meldingen imponerte ikke investorene.  

Nel    falt videre utover dagen. Selskapet meldte mandag morgen at hydrogenselskapet Everfuel, hvor Nel har en eierandel på 19,9 prosent, nå vurderer å hente penger og søke notering på Merkur Market.

Nel har forpliktet seg til tegning av aksjer for 0,8 millioner euro i den rettede emisjonen. Også Øystein Stray Spetalen vil ha en bit av kaken.

Quantafuel QFUEL-ME falt, REC REC falt og Scatec Solar SSO ble også vekket.

E-helseselskapet Carasent   føk fredag opp nesten 20 prosent etter betalt analyse. Mandag falt aksjen noe tilbake.