Av: Sjefstrateg Christian Lie, Formuesforvaltning
En nærmest perfekt storm i balansen mellom tilbud og etterspørsel har oppstått i verdensøkonomien. Frykten for inflasjon er tilbake. Vi ser på hva som har bidratt til avtagende inflasjon de foregående tiårene og hvilke faktorer som kan tale for høyere fremtidig inflasjon.
Vareetterspørselen fra husholdninger og bedrifter har vært unormalt høy den siste tiden, samtidig som det har oppstått kapasitetsproblemer, flaskehalser og mangel på innsatsfaktorer og arbeidskraft. Dette kombinert med stigende energipriser har forsterket frykten for at vi etter mange år med for lav inflasjon, nå er på vei mot det motsatte. Utfallet kan bli av avgjørende betydning for verdensøkonomien og finansmarkedene ettersom vi kan stå foran et vendepunkt for renteutviklingen - etter nesten 40 år med tilnærmet kontinuerlig rentefall.
Inflasjon er et mye omdiskutert og analysert tema med få konkrete svar om hva som driver prisene, hvordan inflasjonsforventninger påvirker faktisk prisutvikling, eller hva prisene vi observerer i dag betyr for prisutviklingen frem i tid. Verken sentralbanker, analytikere, husholdninger eller bedrifter har vært særlig gode til å spå inflasjon, særlig ikke de siste ti årene.
I et forsøk på å sette temaet i perspektiv, ser vi på hva som har bidratt til avtagende inflasjon de foregående tiårene, men også hvilke faktorer som kan tale for høyere fremtidig inflasjon.
Inflasjon kort forklart
Det er to klassiske teoretiske drivere for inflasjon. Etterspørselsdrevet prisvekst oppstår normalt dersom etterspørselen etter varer og tjenester stiger raskere enn økonomiens evne til å produsere varene og tjenestene, og kostnadsdrevet inflasjon som oppstår når innsatsfaktorene i næringslivet blir dyrere – eksempelvis gjennom høyere råvarepriser eller lønnsvekst.
Begge disse driverne er til stede i dag, men det er usikkert om det er en midlertidig reaksjon etter pandemien, eller om det er starten på et langvarig skifte. Litt inflasjon er normalt og henger sammen med positiv vekst i økonomien. Høy inflasjon kan være negativt fordi det svekker kjøpekraften samtidig som det kan tvinge sentralbankene til å heve styringsrentene, som igjen kan være negativt for økonomien og finansmarkedene. For lav inflasjon, eller deflasjon, er uheldig fordi det gjerne sammenfaller med økonomisk svekkelse, utsettelse av forbruk i påvente av enda lavere priser og/eller stigende realverdi av gjeld.
Syv grunner til at inflasjonen har vært fallende
Inflasjonen i utviklede økonomier var i gjennomsnitt 15 prosent i 1981, mens den mot slutten av tiåret falt ned mot 6-7 prosent. Gjennom 90-tallet falt prisveksten til 5 prosent, før den avtok ytterligere til rundt 3 prosent gjennom 2000-tallet og til 2 prosent siste ti år. Her er syv grunner til at inflasjonen har vært fallende:
Inflasjon et følsomt tema også for finansmarkedene
Sentralbankenes pengetrykking og det fallende rentenivået har ført til høy inflasjon i prisene på verdipapirer. Ikke bare på aksjer, der fallende diskonteringsrenter ga en forsterkende effekt på kursutviklingen til teknologi- og vekstselskaper, men også på obligasjoner som generelt stiger i verdi når rentene faller.
Det har sjelden vært så stor uenighet blant akademikere, analytikere og investorer om inflasjonsutsiktene som i dag. At vi ser langt høyere prisvekst enn på mange år forsterker usikkerheten. I finansmarkedene er man bekymret for at sentralbankene vil reagere for sent og la inflasjonen komme ut av kontroll slik at de må stramme inn mye hardere frem i tid. Mens noen peker på at driverne som senket inflasjonen vil vedvare, peker andre på forhold som kan gi høyere fremtidig prisvekst enn vi har vært vant til.
Syv drivere for økt inflasjon
Hva betyr dette for deg?
Inflasjon er som vi ser et stort og komplisert tema. Det er høyst usikkert om inflasjon blir et problem eller ikke for finansmarkedene, og den beste strategien er nok derfor å investere i en bred portefølje der byggeklossene vil reagere ulikt på om vi får høy eller lav inflasjon, med tilhørende konsekvenser for renteutviklingen.
Det tydelige signalet fra finansmarkedene enn så lenge er at lavrenteregimet vil fortsette i mange år fremover.