<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Koronatiltak reduserte matsvinnet etter begravelser med 34 tonn

Påmelding til minnesamvær under koronapandemien har ført at matsvinnet er redusert med 34 tonn. Vanligvis kastes rundt 50 tonn mat i året etter begravelser.

    Publisert 14. juli 2021 kl. 20.01
    Oppdatert 14. juli 2021 klokken 20.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 190 ord
    Foto: Otto Virtanen

    Ifølge beregninger fra Jølstad går det med rundt 340 tonn smørbrød, snitter og kaker i de rundt 28.000 minnestundene som gjennomføres i året, opplyser begravelsesbyråkjeden til NTB. Av dette går rundt 50 tonn rett i søpla, noe som tilsvarer 80.000-100.000 måltider.

    For å redusere smittefaren i minnestunder har det vært obligatorisk med påmelding det siste året. Det har gjort det enklere å beregne behovet for mat, og matsvinnet har som følge av dette blitt redusert med 34 tonn, ifølge begravelsesbyrået.

    Samlet sett bruker pårørende rundt 20 millioner kroner i året på mat som kastes, noe som tilsvarer 1.000 kroner per minnesamvær.

    En grunn til at det kastes så mye mat, er at det er vanskelig å vite hvor mange som kommer til minnestunden, ifølge gravferdskonsulent Jarle Skjennum i Jølstad.

    – Venner og kjente er ofte usikre på om de er en del av avdødes krets som er velkomne, mens pårørende ofte tar godt i når maten skal beregnes, sier Skjennum.

    Jølstad viderefører nå påmeldingsordningen og tror at hele bransjen kommer til å gjøre det samme.

    – Vår erfaring er at både gjester og pårørende synes det er greit å melde seg på til minnestunden, sier Skjennum.

    (©NTB)