+ mer
Motorsykkel - Foto: AP

Mindre promillekjøring blant motorsyklister

Promillekjøring er mindre utbredt blant motorsyklister enn blant bilførere, viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI).

Publisert 2. nov. 2016 kl. 11.58
Oppdatert 2. nov. 2016 klokken 11.58
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 104 ord

Rapporten « Motorsykkelsikkerhet », utarbeidet av forskningsleder Alena Høye, ved avdeling for sikkerhet og miljø i TØI, viser at 12 prosent av motorsykkelførerne som mistet livet i ulykker mellom 2005 og 2014 hadde alkohol i blodet. Tilsvarende tall for drepte bilførere var 19 prosent.Den klart viktigste medvirkende årsaken blant motorsykkelførere som omkommer, er høy fart. Dette gjelder 44 prosent av sakene.Motorvolum eller effekt har ikke noe sammenheng med ulykkesrisikoen, ifølge rapporten.Bruk av hjelm har vist seg å redusere antall dødelige hodeskader med omtrent 60 prosent, både på motorsykler og på firehjulsmotorsykler. ABS-bremser har vist seg å redusere antall personskadeulykker med omtrent 30 prosent. (©NTB)