Ingen gevinst fra kremeiendommer etter ti år

Christiansholm Eiendom er splittet opp mellom de fire eierne som bygget selskapet med 1,6 milliarder i eiendomsverdier. – Det økonomiske resultatet ble ingen suksess, sier en av eierne, Kurt Mosvold.

NULL AVKASTNING: Torvkvartalet er en av eiendommene i Kristiansand sentrum som investorene splittet mellom seg. Foto: Foto: Aptum
Næringseiendom

Publisert første gang i Finansavisen 1. november 2018.

– Vi har utviklet betydelige eiendommer sammen, men vi har ikke fått noen avkastning eller tjent penger på disse ti årene, oppsummerer Kurt Mosvold i Mosvold & Co, etter splitten av eiendomsverdiene Christiansholm Eiendom har i Kristiansand.

– Det økonomiske resultatet ble ingen suksess, legger Mosvold til.

De fire bypatriotene er likevel fornøyde med samarbeidet og merverdien de har fått til for byens innbyggere.

– INGEN SUKSESS: Kristiansandinvestor Kurt Mosvold. Foto: Privat

– Alt måles ikke i penger. Vi er langsiktige eiendomsinvestorer som ser merverdien på lang sikt. Vi sitter med betydelige eiendomsporteføljer som vil bidra til positiv nærings- og verdiutvikling for byen. 

– Det som er bra for innbyggerne vil også bli bra for oss som eiendomsbesittere, understreker Mosvold.

Renere splitt

Christiansholm Eiendom ble nylig splittet mellom de fire eiendomsaktørene Jon Bjørgum, Ole Ragnar Gunerius Olsen, Ivar Mjåland og Kurt Mosvold. 

Uken før closing 20. september ble det det inngått en byttehandel mellom Mosvold & Co og nye Christiansholm Eiendom, som videreføres av Jon Bjørgum og Ole Ragnar Gunerius Olsen.

– Nye Christiansholm Eiendom overtok mine 10 prosent i Torvkvartalet og 60 prosent i Dronningensgate 2, mot at jeg fikk deres 40 prosent i Markensgate 17 og Markensgate 19, sier Mosvold, og legger til: 

– Dermed endte jeg opp med 100 av Markensgate 17 og 19, og de med 100 prosent av Dronningensgate 2, samt økt andel i Torvkvartalet fra 60 til 70 prosent.

– For stor risiko

For ti år siden lå det en femårsplan på bordet. Utviklingen av eiendomsporteføljen til Christiansholm Eiendom har tatt ti år. Mens nye Christiansholm Eiendom vil fortsette med eiendomsutvikling, ønsker Kurt Mosvold i familieselskapet Mosvold & Co å rendyrke familieselskapet.

– Vi kom til et naturlig veiskille hvor vi har forskjellige interesser og ønsker. Markensgate 17 og 19 er ferdigutviklede eiendommer som passer Mosvold & Co godt. Vi ønsker ikke å jobbe med utvikling, det er for stor risiko og kan gi tap. Derfor rendyrker vi eiendomsbesittelse, forvaltning og utleie.

Mosvold & Co

■ Kurt Mosvold leder i dag familieselskapet Mosvold & Co, som direkte og indirekte eier eiendomsverdier for 1,8 milliarder. Mosvold ønsker ikke å oppgi selskapets gjeld.

■ Kurt Mosvold med barn eier 75 prosent av selskapet, mens søster, bror og far eier 25 prosent av selskapet.

Kilde: Kurt Mosvold

– Kunne fått mer

Ifølge Mosvold har de fire kompanjongene unngått uenigheter gjennom det ti år lange samarbeidet. De var enige om fordelingen av eiendommene og at de skulle beholde eiendommene innad i firkløveret når de splittet opp.

– Samarbeidet har vært meget godt. Vi har vært helt samkjørte om fordelingen av eiendommene selv om vi nå blir konkurrenter. 

– Vi kunne sikkert fått en høyere pris hos en ekstern aktør og endt opp med gevinst og å tjene penger.

Jakter avkastnining

Mosvold betegner seg selv som bypatriot og satser langsiktig på utvikling av Kristiansand.

– Hadde vi likvidert i dag, hadde vi ikke kommet så godt ut av det. Jeg mener vi nå er rigget for avkastning på lang sikt. Markensgate 17 og 19 er moderne lokaler i bykjernen hvor jeg tror både etterspørselen og leienivået skal opp.

kurt mosvold
Mosvold & Co
næringseiendom
milliardinvesteringer
avkastning
Christiansholm Eiendom
Nyheter
Næringseiendom