<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vraket Olav Thon

I 25 år har Ole-Christian Hallerud vært ansatt i Olav Thon Gruppen og siden 2017 har han vært visekonsernsjef. Nå går Olav Thon av som konsernsjef og Hallerud har sagt opp.

Publisert 29. apr. 2022
Oppdatert 2. mai 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
SIER OPP: Ole-Christian Hallerud, har vært visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen i fem år, nå har han sagt opp og hele stillingen er fjernet.  Foto: Gry Traaen
SIER OPP: Ole-Christian Hallerud, har vært visekonsernsjef i Olav Thon Gruppen i fem år, nå har han sagt opp og hele stillingen er fjernet.  Foto: Gry Traaen

Fredag ble det kjent at snart 100 år gamle Olav Thon går av som konsernsjef og det kunne vært naturlig at hans trofaste ansatte Ole-Christian Hallerud skulle ta over, etter å ha sittet fem år i visekonsernsjefstolen. 

Men det blåser som regel på toppene og det er ikke gitt at en visekonsernsjef blir konsernsjef eller at en nestleder blir partileder i et parti.

Ingen kommentar

FORTSETTER SOM STYRELEDER: Avtroppende konsernsjef Olav Thon i Olav Thon Gruppen. Foto: NTB

Hallerud sa opp ved påsketider. Finansavisen har forsøkt å ringe ham flere ganger og bare fått beskjed om å sende melding. 

«Lurer på om du ble vraket som kommende konsernsjef? Hvorfor er du ute av Olav Thon?» skriver vi, men får ingen svar. 

Fredag ettermiddag uttalte imidlertid Hallerud til DN at han synes konsernets investeringsstrategi har vært for passiv. 

– Det er bakgrunnen for at jeg valgte å si opp min stilling og søke utfodringer andre steder, utdypet han til DN. 

Hele visekonsernsjefsstillingen ble fjernet på Olav Thon Gruppens nettsider fredag.

NY SJEF: Kjetil Nilsen, konsernsjef i Olav Thon Gruppen fra 1. mai. Foto: Olav Thon Gruppen

Finansavisen har også forsøkt å få tak i en rekke andre i Olav Thon-systemet, deriblant konsernsjef fra 1. mai, Kjetil Nilsen, men heller ikke han svarer på henvendelsene. Han har vært ansatt i ulike lederstillinger i Olav Thon Gruppen siden 1995. 

– Det er et ærefullt oppdrag å forvalte livsverket til Olav Thon videre. Når det gjelder virksomheten, som jeg kjenner godt etter nær 30 år i systemet, vil det bli «business as usual», uttaler Kjetil Nilsen i en pressemelding. 

Yngre krefter

Olav Thon fyller 99 år i juni og er noen år forbi normal pensjonsalder. Finansavisen prøver å ringe ham også, men han legger bare på og skrur av telefonen.  

– Det er jo på tide kanskje å slippe til yngre krefter, sier Thon imidlertid til VG. 

De yngre kreftene er 56 år gamle Kjetil Nilsen, mens Hallerud er fire år yngre.   

Tilbake i 2013 overførte Olav Thon mesteparten av sine verdier, til sammen 25 milliarder kroner, til Olav Thon Stiftelsen.

«Virksomheten eies av Olav Thon Stiftelsen. Den som stiftelse vil drive sin virksomhet i flere hundre år. Men visse tilpasninger må foretas innen Olav Thon Gruppen. Dette har ført til enkelte spekulasjoner», skriver Thon ifølge VG i en e-post til sine ansatte fredag morgen.

Stiftelsen deler hvert år ut inntil 100 millioner kroner til formål definert i vedtektene. De største tildelingene går til forskning og undervisning innen matematisk-naturvitenskaplige og medisinske fagområder, og utdelingen skjer ved en årlig seremoni i Universitetets aula i Oslo.

– Fordi jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, uttalte Olav Thon til TV2 tilbake i 2013, på spørsmål om hvorfor han gir bort formuen.

Gårdsgutt

Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal, og startet karrieren med pelsdyroppdrett hjemme på gården.

Salg av to rødrevskinn for 600 kroner til pelshandlere 13 i Oslo skal angivelig ha gitt Thon startkapital. Han kjøpte så sin første pelsdyrbutikk på Majorstuen, og studerte samtidig ved Handelsskolen. Eiendomsutvikling startet han med i 1942, og har ledet virksomheten siden.

I dag omfatter Olav Thon Gruppen blant annet kjøpesentre, næringseiendom, bolig og Thon Hotels.

Etter store coronautfordringer i 2020, kunne Olav Thon Gruppen melde at de tjente 2,5 milliarder kroner i første halvår 2021.

Konsernets egenkapital økte i perioden til over 61 milliarder kroner, og eiendomsporteføljen hadde ved utgangen av halvåret en markedsverdi på 104 milliarder kroner.

Bryllup som 95-åring

I juni 2019, da Thon selv var 95 år, giftet han seg med sin kjæreste gjennom 30 år, tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga Thon (82).

Det da til sammen 175 år gamle brudeparet ble erklært som rette ektefolk av Oslos ordfører Marianne Borgen, på Thon-eide Hotel Bristol med 243 gjester tilstede.

Berdal Haga Thon sitter som styremedlem i både Olav Thon Stiftelsen og i Olav Thon Gruppen. Hun er også styreleder i Olav Thons Legat.