<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mugabe: - Diamantgruvene nasjonaliseres

Zimbabwes president Robert Mugabe sier staten skal ta over alle diamantgruvene i landet fordi gruveselskapene «har frarøvet landet dets rikdom».

Publisert 4. mars 2016 kl. 06.46
Oppdatert 4. mars 2016 klokken 08.24
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 215 ord
Robert Mugabe. (AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi).

Uttalelsen kom torsdag, en uke etter at gruvedepartementet hadde beordret alle gruveselskaper å stanse driften og forlate diamantfeltene i Marange, fordi lisensene deres ikke var fornyet. Den gangen avviste departementet at det var snakk om å beslaglegge gruvene.– Staten skal nå eie alle diamantene i landet, sier Mugabe i et to timer langt intervju med den statlige TV-kanalen ZBC.– Selskaper som har drevet diamantutvinning har frarøvet oss vår rikdom. Derfor sier vi nå at staten må ha monopol, sier Mugabe.Den største gruva i Marange, Mdaba Diamonds, gikk mandag til søksmål mot staten og fikk tillatelse til å ta kontroll over gruva igjen. Også det kinesiskkontrollerte Anjin Investments utfordrer regjeringens utestengelse, ifølge rettsdokumenter nyhetsbyrået Reuters har fått innsyn i. Da Kinas president Xi Jinping besøkte Zimbabwe i desember, sa Mugabe at landet ikke fikk mye igjen fra kinesiskeide gruveselskaper.– Jeg tror neppe dette får store ringvirkninger i bransjen, ettersom Zimbabwe er kjent som et risikabelt marked å operere i, sier John Turner i advokatfirmaet Fasken Martineau, som jobber mye med gruver i Afrika. Samtidig sier han at mange de siste årene har følt at det er på tide å gå inn i Zimbabwe igjen, med forventninger om bedrede forhold.– Men dette kan jo få dem til å tenke seg om en gang til, sier han. (©NTB)