Den lille øya eier store deler av USA

Ferie- og skatteparadiset Caymanøyene er verdens tredje største internasjonale eier av amerikanske statsobligasjoner.

Store deler av USAs statsgjeld er eid av andre land gjennom ulike statsobligasjoner, og verdipapirer. Blant de landene som sitter på mest er Caymanøyene i Karibia, skriver VG. Øystaten har flere fond enn noe annet land i verden, og disse investeringsfondene sitter med amerikanske obligasjoner til en verdi av 265 milliarder dollar. De tilsvarer 2173 milliarder kroner med dagens kurs. Dermed er den lille staten med rundt 60.000 innbyggere verdens tredje største eier av amerikansk gjeld, etter Kina og Japan, skriver Bloomberg. Kina og Japan er verdens nest største og tredje største økonomier, og sitter begge med amerikanske statsobligasjoner til en verdi på mer enn 1000 milliarder dollar. Bak Caymanøynene ligger et annet lite land, Irland. Irland eier nesten like mange obligasjoner som Caymanøyene i verdi, med en beholdning på 264,3 milliarder dollar. 60 prosent av verdens investeringsfonds verdier er plassert på de små karibiske øyene. Ifølge Bloomberg har utrygge aksjemarkeder bidratt til at flere fond foretrekker investeringer i statsobligasjoner.