<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må betale tilbake bistand for over 2 millioner

Flere hjelpeorganisasjoner har til sammen måttet betale tilbake drøyt 2,1 millioner kroner til staten etter at Sentral kontrollenhet har avslørt økonomiske misligheter.

Publisert 31. okt. 2016
Oppdatert 31. okt. 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 164 ord
Bøsse fylles på ved innsamling - Foto: Scanpix

Blant dem er Redd Barna, som har måttet betale tilbake i overkant av 200.000 kroner, og Norsk Folkehjelp som må returnere 365.000 kroner etter at granskningen av en lokal partner i Zimbabwe avdekket udokumenterte utbetalinger i stort omfang.Det viser den siste rapporten fra Sentral kontrollenhet, skriver fagbladet Bistandsaktuelt.Enheten, som ligger under Utenriksdepartementet, mottar nærmere 100 varsler i måneden om mulig snusk i bistanden. Ved utgangen av september i år hadde avdelingen mottatt 877 slike varsler. 155 saker er fortsatt under behandling, mens det i 10 av sakene har vist seg å være grunnlag for reaksjon.Den mest alvorlige saken gjelder den amerikanske organisasjonen Search for Common Ground, som har måttet tilbakebetale over 1 million kroner fordi «midler er brukt i strid med avtale, herunder bruk av pengestøtte til driftsutgifter og gjeldsbetaling», ifølge UD-rapporten.Organisasjonen, som har som mål å få slutt på voldelige konflikter, har avtaler med UD for over 8 millioner kroner til konfliktmegling i Afrika og beskyttelse av hellige steder i Nord-Nigeria og Indonesia. (©NTB)