Bank har kartlagt juleshoppingen

Juleshopping i Oxford Street, London. Foto: REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN) / SCANPIX

Sparebank 1 har kartlagt handlemønsteret til nordmenn før jul, og kanskje ikke veldig overraskende, er det mennene som er senest ute med shoppingen.

En undersøkelse som Respons Analyse har gjennomført på vegne av banken viser nemlig at hele 10 prosent av mennene kjøper julegavene siste uken før jul, mens det bare gjelder for tre prosent av kvinnene. Dermed er det mange menn som starter jakten på de perfekte julegavene nettopp i disse dager. Det kan bli dyrt for de det gjelder, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.- Kvinner er jevnt over tidlig ute med gavekjøpene mens vi menn skyver på julehandlingen så lenge vi bare kan. Det er oppskriften på dyre og lite gjennomtenkte gaver, sier han i en pressemelding.Ifølge undersøkelsen er 59 prosent av kvinnene i gang med gavekjøp før desember, mens det bare gjelder for 36 prosent av mennene.Mennene blir bedreSelv om trenden er at mennene er sent ute med juleshoppingen, så er også mennene i ferd med å bedre seg, skal vi tro Gundersen.Andelen menn som er ute i siste liten har faktisk sunket de siste årene, samtidig som andelen som begynner innkjøpene før desember har økt.- Kanskje noen av oss menn etter hvert har erfart at det lønner seg på alle måter å være litt tidligere ute. Både lommeboka og gavemottakerne er nok mer fornøyde med mer gjennomtenkte innkjøp, sier forbrukerøkonomen.Sparebank 1 har laget en liste på fem tips for oss som har utsatt gavekjøpene litt for lenge.

  1. Planlegg før du skal handle. Bestem deg for hvor mye du vil handle for.
  2. Lag en liste over hvem du skal handle til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle.
  3. Sjekk på forhånd, på nett eller telefon, at butikken faktisk har gavene du skal kjøpe. Da unngårdu bomtur.
  4. Spar tid ved å gjøre handlingen på butikker i samme område eller på et kjøpesenter.
  5. Tenk alternativt hvis du har veldig dårlig tid. Bestill en reise eller konsertbilletter på nett, eller lag et gavekort på en middag, hyttetur eller en opplevelse.


Les også