<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Siktet for Saab Gripen-korrupsjon

Brasils tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva er siktet for korrupsjon i forbindelse med kjøpet av jagerfly fra svenske Saab.

Publisert 10. des. 2016 kl. 10.07
Oppdatert 10. des. 2016 klokken 10.16
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 183 ord

Lulas sønn Luis Cláudio Lula da Silva er også mistenkt for å ha mottatt penger fra lobbyselskapet Marcondes & Mautoni, som ifølge brasiliansk påtalemyndighet jobbet bak kulissene for å sikre Saab den lukrative kontrakten.Brasils flyvåpen har bestilt 36 kampfly av typen JAS Gripen fra Saab, til en verdi av drøyt 36 milliarder kroner. Avtalen ble sluttforhandlet i september 2015.Ifølge Reuters dreier mistanken mot Lulas sønn seg om utilbørlig vinning, hvitvasking og kartelldannelse. Lulas advokater nekter for at han har gjort noe ulovlig.Saab nekter også for å ha gjort noe galt i forbindelse med inngåelse av flykontrakten.– Vi har en ekstremt streng politikk når det gjelder håndtering av slike avtaler. Vi har tidligere samarbeidet med rettsvesenet i Brasil for å belyse denne avtalen, og vi kommer til å fortsette med å gjøre det, sier selskapets pressesjef Sebastian Carlsson.– Vi har opptrådt med full åpenhet hele veien. Brasilianske myndigheter har tidligere ved flere enn ett tilfelle gått nøye gjennom anskaffelsen, senest i sommer i London, sier han.Lula er tidligere tiltalt i forbindelse med den store korrupsjonssaken knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras i Brasil. (©NTB)