<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høyre vil ha digitalt grenseforsvar

Hackerforsøket mot PST, UD og andre norske epostkontoer viser at det er behov for et digitalt grenseforsvar, mener Hårek Elvenes (H). Datatilsynet sier nei.

Publisert 4. feb. 2017
Oppdatert 30. aug. 2019
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 174 ord

Elvenes sier til VG at hackerangrep må møtes med mottiltak og at samfunnet må settes i stand til å beskytte seg. Derfor vil han ha et digitalt grenseforsvar. Det vil imidlertid ikke Datatilsynet som mener et slikt forsvar strider med Grunnloven og Menneskerettighetskonvensjonen. I et digitalt grenseforsvar vil data om mange borgere bli lagret.- Vi snakker om data som avslører hvem vi har kommunisert med, hvilke nettsteder vi har besøkt og hvor vi har vært, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til VG.Elvenes vil imidlertid ha et grenseforsvar som er utformet på en måte der personvern og tilliten til myndighetene ivaretas, sier han.- Det vil være en kontrollfunksjon som er til stede, og det som hentes ut vil være i tråd med det som er lov å hente ut, sier han.PST opplyste fredag om et målrettet angrep mot postmottaket til Arbeiderpartiets stortingsgruppe, enkeltpersoner i Utenriksdepartementet, Forsvaret, PST, Statens strålevern og en norsk høyskole.En aktør kjent som APT 29, eller Cozy Bear, står bak hackerangrepet. Dette er en gruppe som kan knyttes til russiske myndigheter, ifølge PST.(©NTB)