Toppledere tjener 11 ganger så mye

Noen norske toppledere tjener 11 ganger så mye som Ola Nordmann.

Ivan Kverme

Den norske gjennomsnittslønnen  ligger på 519.000 kroner i året, viste ferske tall fra SSB tidligere i uken.FriFagbevegelse  har funnet ut at det er relevant å sammenligne dette med topplederne i de 100 største selskapene i Norge, som i snitt tjener 5,8 millioner kroner i den samme perioden.  FriFagbevegelse har sett på årsregnskapene til de 100 største selskapene i Norge og ifølge nettstedet er det administrerende direktør i den globale og verdensledende undervannsentreprenøren Subsea 7, Jean Cahuzac, som tjener mest. Han har en årslønn på 19 millioner kroner.Skal man sammenligne lønnen til Cahuzac med Ola Nordmann kan det også være relevant å se kort på selskapet han leder.Subsea 7, som kontrolleres av nordmannen Kristian Siem fra London, hadde driftsinntekter på 40 milliarder kroner i 2015 og selskapet har dypvannsoperasjoner, over hele kloden, der det er etterspørsel etter selskapets offshore tjenester.Operasjonene omfatter blant annet 33 avanserte offshore fartøyer og mer enn 175 fjernstyrte undervannsroboter. Selskapet oppgir også på sine nettsider at det har 9.800 medarbeidere, fordelt på 80 nasjonaliteter i 22 land.Driftsinntektene i Subsea 7 falt kraftig i 2016, på grunn av lavere aktivitet i kjølvannet av den lave oljeprisen, men i de ni første månedene av 2016 hadde selskapet fremdeles driftsinntekter på 21,5 milliarder kroner og et resultat etter skatt på 3,5 milliarder kroner. Det siste var også opp 12,5 prosent fra samme periode i 2015.Subsea 7 er notert på Oslo Børs og har en børsverdi på 37 milliarder kroner.