<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tolv ganger så mange private helseforsikringer på ti år

Over en halv million nordmenn har i dag privat helseforsikring, men den egentlige effekten av slike ordninger er ifølge forskerne vanskelig å måle.

Publisert 20. juli 2017
Oppdatert 20. juli 2017
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 173 ord

Ifølge tall fra Finans Norge hadde mer enn en halv million nordmenn behandlingsforsikring ved utgangen av 2016. Det er nesten tolv ganger så mange som i 2006, skriver Aftenposten.Hittil er det bedriftsavtaler som har stått for brorparten av veksten. De største leverandørene opplyser at 80 til 90 prosent av forsikringene er kollektive avtaler.Forsker Karl-Gerhard Hem i SINTEF sier det blir feil å sammenligne behandlingstiden gjennom privat forsikring med gjennomsnittlig ventetid i det offentlige, fordi sistnevnte skjuler store variasjoner.– Lengre ventetider for veldig lavt prioriterte lidelser vil bidra til å trekke opp snittet, sier han.Han påpeker at man får rask behandling for alvorlig sykdom i det offentlige helsevesenet. Forskeren har i to omganger sett på sammenhengen mellom privat forsikring og sykefravær. Han har ikke funnet bevis for at forsikringene bidrar til en reduksjon i ventetiden.– Bedriftene vi så på som hadde sett en nedgang i sykefraværet, hadde gjort større omstruktureringer og intensivert oppfølgingen av de sykmeldte. Helseforsikringen utgjorde en veldig liten del av bildet, selv om mange mente slike ordninger hadde stor effekt, sier Hem.(©NTB)