Streik kan lamme flytrafikken

LO, YS og Spekter setter seg torsdag ned hos Riksmekleren i et siste forsøk på å komme i havn med årets lønnsoppgjør.

A US Navy P-8 Poseidon aircraft flies out from Perth, Australia, International Airport Wednesday, April 16, 2014, to assist in the search for the missing Malaysia Airlines Flight 370 in the southern Indian Ocean. A robotic submarine looking for the lost Malaysian jet is continuing its second seabed search on as up to 14 planes were to take to the skies for some of the final sweeps of the Indian Ocean for floating debris from the ill-fated airliner. (AP Photo/Greg Wood, Pool) Greg Wood
Næringsliv
LO Stat har varslet at 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil bli tatt ut i streik hvis det ikke blir oppnådd enighet med Avinor under meklingen. YS Spekter har varslet at 44 medlemmer i Delta Luftfart står klare til å legge ned arbeidet.– Samme hva Spekter og ledelsen i Avinor sier, handler denne meklingen om å forsvare retten til å forhandle pensjon, sier forhandlingsleder Lise Olsen for LO Stat og NTL.Sentralt i uenigheten er om arbeidstakerne fortsatt skal ha forhandlingsrett når det gjelder pensjonsordning. Ifølge LO Stat er de blitt møtt med krav om å frafalle denne retten.– I meklingen for to år siden ble vi enige om å forhandle fram en ny pensjonsordning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlingsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlinger, er mekling og en eventuell streik eneste mulighet vi har for å sikre ansattes avtalte rettigheter, sier nestleder Fredrik Oftebro i NTL.Fristen utløper ved midnatt natt til fredag. LO Stat har kunngjort at streiken er et faktum fra klokka 10 fredag dersom meklingen ikke fører fram.En streik vil ramme flere av Avinors lufthavner. Det gjelder Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik. I Stavanger vil også offshoretrafikken stoppes av en streik. Ansatte ved Oslo lufthavn vil ikke bli tatt ut i første omgang.(©NTB)