Grønnsaksbøndenes avlinger kan bli halvert

Grønnsaksbøndene begynner først nå å se resultatene av den voldsomme tørken. Avlingene vil trolig halveres, i beste fall.

- Det er nå vi begynner å se den fulle effekten for grønnsaksprodusentene, sier administrerende direktør Elisabeth Morthen i Gartnerhallen til Nationen.Svingende sesonger er normalt i landbruket, men situasjonen i år har gjort ting vanskelig, ifølge gulrotprodusent Einar Dyste på Dal i Eidsvoll.– Vi er vant med at ting er variabelt, men nå blir det såpass ekstremt og tungt at vi ikke klarer å takle det.– Jeg vil anslå at totalavlingen vår per nå ligger på halvparten av det den var i fjor. Men hvis det ikke kommer regn, vil det potensialet bare går nedover, og kommer det regn vil det holde seg på det nivået ut sesongen.Morthen mener erstatningsordningen, med tak på 750.000, ikke er tilpasset denne type produksjon fordi grønnsaksprodusenter har høye omsetninger.– Vi mener at erstatningsordningen bør tilpasse seg etter omsetning og de skadene man faktisk har i avlingsåret, sier Morthen.Det ekstreme været har ført til store variasjoner i størrelser og utseende på for eksempel gulrøtter. Morthen sier de er i dialog med kundene i håp om at de kan akseptere dette, slik de får mest mulig av avlingene ut i markedet.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også