Kilder: Google utvikler sensurvennlig søkemotor for Kina

FILE - This Wednesday, April 26, 2017 file photo shows a Google icon on a mobile phone, in Philadelphia. European Union antitrust chief Margrethe Vestager is planning a statement on Wednesday, July 18, 2018 amid reports that her office will slap a record $5 billion fine on Google for abuse of its dominant position in the Android mobile phone operating systems. The decision was widely expected this week and financial media, including Bloomberg and the Financial Times, said the amount would total 4.3 billion euros. (AP Photo/Matt Rourke, File) Matt Rourke

Google skal angivelig komme kinesiske myndigheter i møte med en ny søkemotor som gjør det lettere å utøve sensur.

Google trakk sin søkemotor fra det kinesiske markedet i 2010 på grunn av sensur og hacking. Nå er selskapet ifølge flere medier i gang med å utvikle en ny motor som har fått kodenavnet Dragonfly, og som tilfredsstiller kinesiske myndigheters krav til innsyn.Prosjektet går ifølge en ansatt som uttaler seg anonymt til nyhetsbyrået AFP, ut på at informasjon går gjennom et slags filter som skiller ut visse temaer. Søkemotoren skal testes i Googles interne nett før den gjøres tilgjengelig for andre.Nyheten har skapt mye uro blant de ansatte i Google etter at det først lekket ut opplysninger om søkermotoren i The Intercept og andre amerikanske medier onsdag.Teknologigiganten var under sterkt press fra tusenvis av ansatte tidligere i år på grunn av en kontrakt med det amerikanske forsvaret på ti millioner dollar. Mange ansatte skrev under et opprop i protest, og kontrakten med forsvaret ble ikke fornyet.– Det er masse angst blant de ansatte. Mange er rasende over hva vi er med på, sier en kilde til AFP.Google vil ikke kommentere oppslagene om en søkemotor som skal gjøre det lettere å drive med sensur. Statlige medier avviser påstandene. En ikke navngitt kinesisk tjenestemann sier til nyhetsbyrået Reuters at Google har vært i kontakt med kinesiske myndigheter om en modifisert søkemotor, men at prosjektet foreløpig ikke har fått grønt lys fra myndighetene.(©NTB)