KjøpLogg inn

Virke: Frykter 405.000 arbeidsplasser kan gå tapt

Nærmere 100.000 arbeidsplasser er stengt på grunn av coronaviruset. – Det hjelper ikke å skyte med luftgevær, vi må frem med bazookaen, sier Virke-sjefen.

Publisert 14. mars 2020 kl. 16.21
Oppdatert 14. mars 2020 klokken 16.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 413 ord
KRITISK: Adm. direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke mener Stortinget må gi regjeringen mandat til å trykke på den store røde knappen. Foto: Virke

Nærmere 100.000 arbeidersplasser er stengt eller er i ferd med å stenge som følge av coronaviruset. Nå slår arbeidsgiverorganisasjonen Virke full alarm.

– Stortinget må legge vekk partipolitikken, og umiddelbart gi regjeringen mandat til å trykke på den store røde knappen. Hvis ikke vil en stor del av befolkningen miste livsgrunnlaget sitt, sier adm. direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, og legger til:

– Vi må gjøre alt vi kan for å stoppe smittespredningen. På samme tid må vi planlegge for livet etter coronaviruset.

I Virkes medlemsundersøkelse blant privat handels- og tjenestenæring, som står for 49 prosent av sysselsettingen i Norge, rapporterer bedriftseiere i næringer som står for 405.000 arbeidsplasser å være sterkt berørt av koronaviruset. 

Det er spesielt serveringssteder, reiselivet, kultur- og arrangement og trening, som er hardt berørt av coronautbruddet skriver arbeidsgiverorganisasjonen.

Kompensasjonsordning må på plass

Virke mener regjeringen omgående må få vedtatt en kompensasjonsordning for bedriftene som er rammet av den statlige stengingen.

− Dette er en krise som har medført akutt pengemangel i bedriftene. Det er ikke nok å bare kutte i utgiftene, når inntektene har stoppet over natten. Myndighetene i USA og Tyskland har iverksatt enorme krisepakker. Nå må norske myndigheter følge opp. Det hjelper ikke å skyte med luftgevær, vi må frem med bazookaen, sier Horneland Kristensen.

Det hjelper ikke å skyte med luftgevær, vi må frem med bazookaen
Adm. direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke

Arbeidsgiverorganisasjonen mener regjeringen også umiddelbart må få vedtatt de varslede endringene i permitteringsordningen, utsette innbetaling av arbeidsgiveravgift og moms. I tillegg må regjeringen frita arbeidsgiver fra å betale sykelønn ved sykdom og myndighetspålagt karantene knyttet til corona.

Virke mener myndighetene må kompensere virksomheters tap som følge av stengningsvedtak. I tillegg må regjeringen forberede innføring av en garanti for lån fra bankene til bedriftene som er rammet.

Støtter LO

I pressemeldingen skriver Virke at det støtter LOs utspill om at arbeidstakere som er permittert må få 100 prosent lønnsdekning av staten de første 15 dagene av permitteringsperioden. 

Virkes rådgivningstelefon opplever stort påtrykk, i går gjaldt hele 75 prosent av henvendelsene permittering.

− Bedriftseiere over hele landet som må permittere ansatte for å redde arbeidsplassene deres ønsker ikke at de personlig skal ta regningen. Her må staten på banen. Vi må sørge for at folk beholder livsgrunnlaget sitt, og har penger til å stimulere økonomien når myndighetene kan begynne å lette på krisetiltakene, sier Horneland Kristensen.