Bruker over 350 milliarder euro på å redde tyske bedrifter

Angela Merkel bretter ut om krisepakke for å redde det tyske næringslivet. Kostnaden er trolig over 350 milliarder euro.

EUROPAS ØKONOMISKE MOTOR: Tysklands regjeringssjef Angela Merkel tar landets økonomi på alvor. Nå vil myndighetene gi ut en redningspakke tilsvarende 10 prosent av landets bruttonasjonalprodukt for å redde næringslivet til Europas største økonomi. Foto: John MacDougall

Tyskland er klare til å sette i gang tiltak som krever rundt 156 milliarder euro i netto nyopplåning, samt gi ytterligere gjeldstillatelse på opptil 200 milliarder euro for å bekjempe den økonomiske effekten av koronavirusutbruddet, skriver CNBC. 

Samlet sett tilsvarer beløpene omtrent 4.386 milliarder norske kroner, eller nesten et halvt Oljefond om du vil. 

Pakken vil først og fremst inneholde et tilleggsbudsjett på 156 milliarder euro. Videre vil 100 milliarder euro gå til et økonomisk stabilitetsfond som kan ta direkte eierandeler i selskaper, og ytterligere 100 milliarder euro vil gis i kreditt til det tyske finansieringsselskpaet KfW som vil kunne bevilge lån til spesielt utsatte virksomheter, skriver det amerikanske nyhetsbyrået.

Det samlede beløpet på 356 milliarder euro utgjør omtrent 10 prosent av Tysklands bruttonasjonalprodukt.

Gjør «hva enn det måtte være»

De endelige detaljene rundt tiltakene vil bli diskutert av ministre i løpet av helgen, hevdes det. Det har ikke kommet noen offisielle uttalelser ennå.

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel har lovet å gjøre «hva enn det måtte være» for å motvirke epidemiens økonomiske innvirkning. Regjeringen har derfor også lovet en halv milliard euro i likviditetsgarantier til berørte virksomheter gjennom det statlige finansieringsselskapet KfW.

Merkels regjering er planlagt til å initiere pakken med skattemessige tiltak allerede mandag.

En regjeringskilde hadde fortalt Reuters fredag ​​at et tilleggsbudsjett på 150 milliarder euro allerede var i gang.