<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sensasjonelle konkurstall midt i coronakrisen

Restriksjoner og nedstenginger. Permitteringer og oppsigelser. Men antall konkurser faller over hele Skandinavia.

Publisert 4. nov. 2020
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 243 ord
GLEDELIGE KONKURSTALL: Fra hele Skandinavia. Foto: NTB

Konkursstatstikk fra Bisnode for oktober viser at antallet konkurser falt kraftig over hele Skandinavia. Mens Norge kan vise til en nedgang på 16,5 prosent, er den på hele 51 prosent i Sverige og sensasjonelle 60,4 prosent for Danmark.

I løpet av årets ti første måneder har 11.942 aksjeselskaper gått konkurs i Skandinavia,17,9 prosent færre enn i samme periode i 2019. 

Danmark viser vei med 38 prosent, foran Norge på 8,6 prosent. Sverige, som hadde mange konkurser på våren i år, har stabilisert seg og der er fallet nå én prosent hittil i 2020.

Dette skjer altså i et år som er preget av restriksjoner og nedstenginger i de skandinaviske landene.

Støtte til nyansettelser?

Samtidig har coronakrisen har gitt mye permitteringer og oppsigelser, og arbeidsledigheten er på et historisk høyt nivå: 8,8 prosent i Sverige, 6,7 prosent i Norge og 4,8 prosent i Danmark. 

– Med den høye ledigheten er det svært gledelig at så mange bedrifter ser ut til å overleve krisen. Det er helt avgjørende hvis vi skal få folk i arbeid igjen når pandemien er over, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode.

Hun ser på de lave konkurstallene som en mulighet til å få ned ledigheten. 

– Når vi ser at de fleste bedrifter overlever, men ofte ved å kutte i antall ansatte, burde kanskje nye statlige støttepakker knyttes opp mot nyansettelser, foreslår analysesjefen.

Servering og reiseliv er de eneste bransjene som har en viss oppgang i konkursene i Bisnode-statistikken.