<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsler konkursbølge

Atradius-sjefen forventer global konkursbølge etter støttepakker. Nå kommer regningen, mener han.

Publisert 26. mars 2021
Oppdatert 26. mars 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 214 ord
Article lead
lead
SPÅR KONKURSBØLGE: – Vi forventer en global konkursbølge på 26 prosent. Også her i Norge får vi en bølge i høst, sier adm. direktør Morten Nordvold i Atradius. Foto: Atradius
SPÅR KONKURSBØLGE: – Vi forventer en global konkursbølge på 26 prosent. Også her i Norge får vi en bølge i høst, sier adm. direktør Morten Nordvold i Atradius. Foto: Atradius

– Vi forventer en global konkursbølge på 26 prosent. Også her i Norge får vi en bølge i høst, sier adm. direktør Morten Nordvold i kredittforsikringsselskapet Atradius, ifølge en pressemelding.

Hardest rammet

BNP har globalt falt i 2020. Det har også antall konkurser, med en nedgang på 14 prosent. Det skyldes statlige støttepakker og finansgrep som er gjort i land etter land, mener Nordvold.

Fersk analyse fra kredittforsikringsselskapet viser at bedrifter i Australia, Frankrike, Singapore og Østerrike blir hardest rammet. Det er disse landene som har hatt den kraftigste beskyttelsen mot konkurser gjennom 2020, mener Nordvold.

Analysen viser høy risiko også i Norge. Her er anslaget en vekst i antall konkurser på 19 prosent. Det er kraftig opp fra 2020. '

I fjor falt antall konkursåpninger i Norge med 11 prosent.

I Frankrike er prognosen en vekst i antall konkurser på 80 prosent, mens veksten i Tyskland, som er en av Europas sterkeste økonomiske motorer, anslås til 20 prosent, omtrent som i Norge.

Økonomisk opptur

Nordvold tror på økonomisk opptur i verdenshandelen i år. Han mener oppturen vil komme samtidig med konkursbølgen.

– Vår analyse viser en oppgang i BNP på seks prosent. Det er en sterk snuoperasjon etter nedgangen på 3,7 prosent i 2020, sier Nordvold.

– Global vekst er ikke særlig synlig så langt, men med vaksinering og større gjenåpning kommer økonomien tilbake, påpeker Nordvold.