<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ny økonomisk krise for norske selskaper

Norske selskaper står overfor en ny økonomisk krise, og antallet betalingsanmerkninger stiger.

Publisert 7. okt. 2022
Oppdatert 7. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 268 ord
DÅRLIGERE TIDER I SIKTE: Daglig leder i Creditsafe, Per Fjærestad, mener det går trått for norske selskaper.  Foto: Creditsafe

Antallet privatpersoner med betalingsanmerkninger gikk marginalt ned i årets tredje kvartal, men for norske bedrifter gikk det motsatt vei.

Ved utgangen av tredje kvartal var 77.585 norske foretak oppført med betalingsanmerkninger. Dette er en økning på nesten 10 prosent fra året før, ifølge Creditsafe.

Totalt er nå over 13 prosent av landets selskaper registrert med betalingsanmerkninger.

Antallet konkurser i tredje kvartal økte også med 32 prosent, til 690 selskaper.

Ny økonomisk krise

– Selv om disse økningene er svake til moderate bekrefter de trenden. Disse tallene gir oss et temperaturmål på hvordan det går her og nå, og nå går det trått, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

Han poengterer at økningen samsvarer med utviklingen vi ser når det kommer til både konkurser og inkassosaker.

– Selskapene har gått fra pandemi til en ny økonomisk krise. Mens pandemien påvirket inntjeningen vil denne nye krisen skape problemer med å betale regninger, og da kommer også betalingsanmerkningene, påpeker han.

Lysere tider for privatpersoner

Det ser derimot lysere ut for privatpersoner, ifølge Creditsafe, som ser en nedgang både i antall betalingsanmerkninger, og antall personer med lønnstrekk.

Fordi samtidig som privatpersoner brukte pandemien til å nedbetale høyrentegjeld, slet flere selskaper økonomisk:

– Mens næringslivet måtte tære på ressursene grunnet lavere inntjening, beholdt de fleste av oss lønna vår, sier han.

Han utelukker derimot ikke at trendene man ser nå kan endre seg i tiden fremover. 

– Vi må nok regne med å oppleve en god del økonomisk slitasje på begge fronter, og jeg tror både foretak og privatpersoner vil stå dårligere stilt til å takle en ny bølge, eller en ny krise, avslutter Fjærestad.