<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener Norge er for avhengig av råvarer

Økte priser på oppdrettslaks, energi, aluminium, shipping og i oljeservicenæringen har ført til mange eksportrekord for Norge. Likevel er Innovasjon Norge skuffet over utviklingen, som mener Norge er for avhengig av råvarer. 

Publisert 20. okt. 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 577 ord
Article lead
lead
VIL HA OMSTILLING: Adm. direktør Håkon Haugli og Innovasjon Norge vil ha mer norsk eksport fra andre enn de tradisjonelle råvarebaserte eksportnæringene.  Foto: Iván Kverme
VIL HA OMSTILLING: Adm. direktør Håkon Haugli og Innovasjon Norge vil ha mer norsk eksport fra andre enn de tradisjonelle råvarebaserte eksportnæringene.  Foto: Iván Kverme

September ble nok en måned med høy eksportverdi for Norge. Til sammen utgjorde eksportverdien for varer 217,8 milliarder kroner i forrige måned, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte mandag.

Olje og gass ledet an i eksporten og sto for til sammen 155,1 milliarder kroner, som tilsvarer drøyt 71 prosent av den samlede eksportverdien. Og det til tross for at gassprisene falt med 20 prosent og oljeprisen falt 1,8 prosent i september.

– Blitt mer råvareavhengige

Støre-regjeringen satte i fjor som mål om 50 prosent økning i eksport utenom olje og gass innen 2030. Men med den seneste utviklingen ligger Norge an til å nå målet allerede i 2023. Likevel er ikke Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli fornøyd, og mener at vi ikke har klart å skape et mer mangfoldig næringsliv i Norge.

– Slik jeg oppfatter det, er selve hensikten med 50 prosent-målet å få til nødvendig omstilling av norsk næringsliv, for å redusere vår avhengighet av noen få, store og i all hovedsak råvarebaserte eksportnæringer. At vi nå greier målet, er uttrykk for det stikk motsatte: Det er prisøkning på våre eksportvarer og svekkelse av kronen mot dollar som er hovedårsakene til at vi ser ut til å nå eksportmålet for 2030 allerede til neste år. Vi er altså blitt mer, ikke mindre, avhengige av de etablerte eksportnæringene, sier Haugli til Finansavisen.

Haugli mener vi trenger mer investeringer innen forskning, innovasjon og næringsutvikling.

– Regjeringen presenterte sitt veikart for grønt industriløft før sommeren. Å følge opp dette veikartet, blir også viktig for å diversifisere norsk eksport, sier den tidligere stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet.

Ser mot havvind og CO2-håndtering

Haugli mener Norge trenger er nye og mer fremtidsrettede eksportnæringer, og viser til at landene vi eksporterer til snart etterspørre noe annet enn det vi kan levere.

FREMTIDIG NÆRING? Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli peker på blant annet havvind som en potensiell fremtidig eksportnæring for Norge. Her fra Sheringham Shoal, en norskeid havvindpark utenfor kysten av Norfolk i England som består av 88 vindmøller. Foto: CHPV/Scira Offshore Energy

Blant næringene Haugli ser på med store vekst- og eksportmuligheter finner man blant annet havvind, hydrogen, CO2-håndtering, skog-, tre- og bioøkonomi og prosessindustri. I tillegg mener han at en rekke tjenestenæringer har stort potensial, som helsenæringen og reiseliv.

– Norske bedrifters evne til å bruke og utvikle avansert teknologi og nye digitale løsninger vil være avgjørende for bedriftenes produktivitet, konkurransekraft og vekstevne, sier Haugli og legger til:

– Og samtidig: Slik ingen i 1950 kunne forutse oppdrett eller olje som våre største eksportnæringer femti år senere, er vi neppe i stand til det nå.

Prioriterer ikke omstilling

Likevel oppleve Haugli og Innovasjon Norge at små og mellomstore bedrifter ikke vil prioritere utviklingsprosjekter. En mulig årsak til det kan være likviditetsproblemer som knyttes til prisene på energi, og særlig strøm.

– En annen grunn er manglende kompetanse om de mulighetene som finnes. En viktig faktor i omstilling i små bedrifter er kompetanse om muliggjørende teknologier og digitale løsninger som kan effektivisere og bidra til nye løsninger, sier Haugli til Finansavisen. 

Den tidligere Abelia-lederen viser til at Innovasjon Norge tilbyr en rekke kompetanseprogrammer, i tillegg legger de til rette for bedriftsnettverk hvor flere bedrifter kan gå sammen om å finne løsninger. 

– Det etableres mange nye selskaper i Norge hvert år som jobber med nye grønne løsninger som etterspørres i det norske og internasjonale markedet. Vi trenger mer av dette. Nå må vi legge til rette for at flere norske bedrifter kan utvikle posisjoner i internasjonale markeder, sier Haugli og legger til:

– Selv om omstillingstakten ikke er særlig høy akkurat nå, er arbeidet med å øke takten desto viktigere.