Tidligere sjef for den norske hæren, Odin Johannesen, er nå direktør for Næringslivets Sikkerhetsråd. Han ønsker at det endres regler for i hvilken alder man kan slutte å avtjene verneplikten i Heimevernet med våpen i hånd. Han vil ha alderen ned til 28 år.
Dette for å bedre Norges totalforsvar.
– Det handler om å forstå at totalforsvaret og totalberedskapen i dag må inkludere næringslivet. Aktørene må inn, og vi kan ikke løse det gjennom militær rekvisisjonsmyndighet. Skal den militære delen virke, må sivilsamfunnet i bunnen virke, slik vi ser det i Ukraina nå, sier Johannessen til Forsvarets Forum.
Næringslivets Sikkerhetsråd har sendt inn forslag om dette til Forsvarskommisjonen.
– Konkret foreslår vi at kanskje man bare skal være militært disponert til man er 28 som hovedregel, så er det selvfølgelig ingen regel uten unntak. Etter fylte 28 er man mobiliseringsdisponert, og har oppmøteplikt i butikken eller varebilen selv om krigen kommer, sier Johannesen.
Forslaget inngår i en rapport om Norges organisering for å håndtere sammensatte trusler som er sendt inn til Forsvarskommisjonen. Næringslivets sikkerhetsråd har også kommet med muntlig og skriftlig innspill til Totalberedskapskommisjonen.
Mister kritisk personell
I en månedlig medlemsundersøkelse gjort av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), oppgir ni prosent av de spurte bedriftene i november at «kritisk viktig personell kalles inn til tjeneste i Heimevernet». Den høyeste andelen var det i bedrifter som har 50 eller flere ansatte: Der svarte 14 prosent at de ble påvirket av at kritisk personell blir innkalt til HV-tjeneste.
For bedrifter med mellom ti og 49 ansatte, svarte elleve prosent det samme, mens blant de som har under ti ansatte oppga kun fem prosent at dette var noe de opplevde.
Totalt deltok 3260 bedrifter. Det var Næringslivets sikkerhetsråd som ba om å få med spørsmålet om Heimevernet i undersøkelsen, som ellers handler om hvordan sikkerhetssituasjonen påvirker bedriftene.
SJEF HV: Elisabeth Michelsen er skeptisk til forslaget fra Odin Johannessen FOTO: Forsvaret
Johannessens skrekksituasjon er om Norge må mobilisere halvparten av landets 40.000 HV-soldater.
– Da begynner vi å se systemet kollapse. Det som skjer nå er ikke en systemkollaps, men en indikator på at det vi har hevdet faktisk er riktig, og at man har klart å håndtere det med uttaket i dag. Det er bedre å ta tak i problemet når man har fått indikasjonen. Om vi ikke hadde gjort det, ville vi sviktet liv- og tjenesteplikt, mener Johannessen.
Til Forsvarets Forum sier sjef HV, Elisabeth Michelsen, at hun er i utgangspunktet skeptisk til ideen om en 28-årsgrense for militær HV-tjeneste.
– Jeg har ikke sett forslaget, men om HV skal ha en øvre aldersgrense på 28 år for tjeneste kan det redusere effekten av HV som beredskapssystem, sier hun.
Heimevernet (HV) er en nasjonal beredskaps- og innsatsstyrke bestående av 40 000 soldater fordelt på 11 HV-distrikter. Distriktene har det territorielle ansvaret for beskyttelse av viktige militære og sivile installasjoner.
HV består hovedsakelig av personell som er overført etter 12 måneder førstegangstjeneste, og innsatsstyrker bestående av 3000 frivillig vervede soldater.
HV kan også bli bedt om å bistå sivile myndigheter ved naturkatastrofer, leteaksjoner og ulykker, mens godt trente innsatsstyrker kan beordres til å løse ekstraordinære oppdrag.