<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Da vil OPEC begynne å bekymre seg

Mindre skiferoljeprodusenter borer for fullt i USA. Investorene må følge med på om de store melder seg på, mener DNB-analytiker. 

Publisert 12. okt. 2021
Oppdatert 12. okt. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 495 ord
VÅKNER TIL LIV: Antall rigger i arbeid i USA er i vekst, men så langt er det mindre, private selskaper som står bak. Foto: Dreamstime

Oljeprisrallyet har flatet ut tirsdag, og frontkontrakten for Brent-oljen stiger i skrivende stund 0,3 prosent til 83,93 dollar pr. fat. WTI-oljen er opp 0,2 prosent til 80,72 dollar pr. fat.

Senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets påpeker i dagens oppdatering at energikrisen i Kina fortsetter å utfolde seg, med kullpriser som går til himmels. Han viser til et oppslag i Financial Times om et rush etter dieselgeneratorer fra fabrikker, og leieprisene for slike generatorer har doblet seg siden Kina innførte strømrasjonering i september.

Tidlig i oktober beordret sentrale kinesiske myndigheter de største statseide energiselskapene om å sikre seg for vinteren, «koste hva det koste vil».

Skiferoppvåkning i USA

Samtidig, i USA, har antallet rigger i arbeid økt jevnt og trutt siden september i fjor. Effekten på oljeprisene har vært begrenset, ettersom veksten ifølge Martinsen nesten fullt og helt har vært drevet av mindre, private selskaper.

«De børsnoterte selskapene forkynner fortsatt kapitaldisiplin, med fokus på å betale tilbake gjeld og å øke distribusjonen til aksjonærene via utbytter og aksjekjøp. Hittil i år er fem av de ti beste aksjene i S&P 500 skiferselskaper, så Wall Street belønner fortsatt kapitaldisiplin», skriver DNB-analytikeren. 

«Men det er definitivt interessante tider når et privat selskap som Mewbourne, som produserer rundt 190.000 fat oljeekvivalenter pr. dag, driver flere rigger enn ExxonMobil og Chevron til sammen», fortsetter han.

DEFINITIVT INTERESSANT: DNBs oljeanalytiker Helge André Martinsen merker seg at mindre skiferoljeselskaper borer for fullt i USA. Foto: DNB

– En nøkkel å følge med på

Statistikk fra analyseselskapet Lium viser at børsnoterte Pioneer er det eneste skiferselskapet som pr. 1. oktober hadde flere rigger i arbeid (24) enn Mewbourne.

Occidental, Devon, ConocoPhillips, Continental og EOG hadde 14-17 rigger hver i arbeid, med ExxonMobil og Chevron på bare åtte hver. Det er færre enn et annet privat selskap, Endeavor.

«Så lenge det bare er de private selskapene som har sluttet seg til borefesten, vil veksten i skiferoljeproduksjonen i USA bli ganske moderat. Hvis de børsnoterte selskapene bestemmer seg for å bli med, vil OPEC+ begynne å bekymre seg. Enhver endring i guiding og strategi for kapitalallokering fra de børsnoterte skiferoljeselskapene blir derfor en nøkkel å følge med på fremover», skriver Martinsen.

– Mye momentum igjen

Enn så lenge mener senioranalytiker Craig Erlam i Oanda det er liten grunn til å bekymre seg for nedsiden i oljeprisene.

«Det er fortsatt mye momentum igjen i oljerallyet og de grunnleggende forholdene er ekstremt gunstige. Vil det være overraskende å se en tresifret oljepris senere i år? Sannsynligvis ikke»,  skrev han i en oppdatering mandag.

Bloombergs Sydney-baserte råvarekorrespondent James Thornhill uttalte til nyhetsbyråets TV-kanal mandag at heller ikke han kunne se noe som kan endre momentumet

– OPEC+ nøler med å øke produksjonen for å kjøle ned markedet, og har da friskt i minne hvordan prisene stupte da pandemien traff i fjor. Så de er nok fornøyde med dagens prisnivå, og har det ikke travelt med å øke produksjonen sin, sa han.

Brent-oljen har steget over 60 prosent hittil i år, og har nesten doblet seg siste 12 måneder.