<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi Aramco kjøper Aker BPs eierandel i Cognite for rundt én milliard kroner

Teknologisatsingen til John Markus Lervik, som har Kjell Inge Røkke og Aker i ryggen, får nå en av sine største kunder inn på eiersiden.

Publisert 2. feb. 2022 kl. 07.49
Oppdatert 2. feb. 2022 klokken 14.39
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 810 ord
KJØPER SEG OPP I LEVERANDØREN SIN: Saudi Aramco og konsernsjef Amin Nasser har allerede bedt Cognite om digitaliseringshjelp i kongedømmet. Nå kjøper de også eierandelen til Aker BP i selskapet. Foto: Bloomberg

 

Verdens største energiselskap, Saudi Aramco, kjøper hele Aker BPs eierandel i Cognite på 7,4 prosent for rundt én milliard kroner.

Kjøpet skjer gjennom datterselskapet Aramco Overseas Company, ifølge en melding fra Cognite onsdag morgen.

Kjøpet vil styrke Cognites kommersielle momentum ytterligere til å bli et av de største programvareselskapene i verden med blant annet Aramco, Accel og TCV på eiersiden, fremgår det av meldingen.

Saudi Aramco står fra før på kundelisten hos Cognite, for kongedømmet har hyret inn det norske selskapet til å bistå i en storstilt digitalisering av landets energisektor.

– Cognite har bevist at teknologien deres produserer dyp sanntidsinnsikt på en sømløs måte og optimaliserer hvordan verden forsynes med energi. Vi er imponert over veksten Cognite har vist siden oppstarten, og hvordan selskapet nå jobber med noen av verdens ledende industribedrifter, sier Ahmad A. Al-Sa’adi, Senior Vice-President of Technical Services i Saudi Aramco.

– Oppkjøpet kommer i tillegg til de 225 millioner dollarene i investeringer fra TCV og Accel, to av verdens ledende teknologi-investorer, sier Øyvind Eriksen, styreleder i Cognite og konsernsjef i Aker.

Saken fortsetter under videoen.

Så lønnsomt blir Wisting-feltet for Aker BP og Equinor
01.02.2022 Equinor, Aker BP og partnerne er ute med konsekvensutredningen for Wisting-feltet. Her forklarer vi deg nøkkeltallene som viser hvor lønnsomt feltet i Barentshavet skal bli.

Samme prislapp

Talsperson i Aker BP, Ole-Johan Faret, opplyser til Finansavisen at prisingen av aksjene er om lag den samme som da amerikanske TCV kjøpte seg inn i Cognite i fjor.

Den gang ble Cognite priset til 1,6 milliarder dollar. Med den prisingen kunne Cognite også ferie at de hadde blitt en norsk enhjørning – begrepet som brukes om gründerbedrifter som passerer en milliard dollar i verdsettelse.

– For Aker BP er det snakk om et salg på rundt én milliard norske kroner, sier Faret om inntektene Aker BP får fra aksjesalget.

Han opplyser om at det ikke ble sendt ut en børsmelding fra Aker BP fordi det ikke anses å være en del av kjernevirksomheten til oljeselskapet.

– Men vi fortsetter å jobbe tett med Cognite og de er en helt sentral samarbeidspartner for oss innen digitalisering, sier Faret om selskapet Aker BP var med å grunnlegge i 2017.

– Samtidig har Cognite nå blitt så store, med så mange kunder i ulike sektorer, at vi ikke så det som strategisk viktig å fortsette å sitte på eierskapet videre, fortsetter han.

På spørsmål om hva slags gevinst salget vil gi i Aker BPs regnskap, sier Faret at selskapet vil komme tilbake til mer detaljer i kvartalsrapporteringen.

Stor gevinst for Aker BP

– Det er positivt at det gjøres på samme verdsettelse som sist. Mange andre teknologiselskaper har falt mye og enkelte har spekulert i at dette ville påvirket prisingen av Cognite negativt. Transaksjonen i dag forteller oss at dette ikke er tilfellet., sier analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities til Finansavisen.

–  I tillegg sier den mye om potensialet til Cognite etter vår mening. Aramco har også potensiale til å bli en veldig stor kunde for selskapet, fortsetter Kristiansen.

Teodor Sveen-Nilsen, analytiker i Sparebank 1 Markets, skriver i en oppdatering til sine kunder at de anslår at Aker BPs opprinnelige investering ligger et sted mellom 10 og 30 prosent av bokført verdi.

– Vi forventer at Aker BP bokfører en gevinst i området 700 til 900 millioner kroner, tilsvarende 2,0 til 2,5 kroner per aksje, i regnskapet for første kvartal, skriver analytikeren.

Verdifall

Finansavisen skrev nylig om at Cognite timet markedet perfekt og hentet penger til en prising på 13,3 milliarder kroner i fjor.

De 1,6 milliarder dollarene i prising indikerte at det unoterte programvareselskapet på litt over et halvt år hadde fått mer enn doblet prisingen sin fra 550 millioner dollar.

Den verdsettelsen har blitt satt under press og verdiene kan ha blitt redusert med opp mot 40 prosent.

I etterkant av kapitalinnhentingen har nemlig teknologi- og vekstaksjer fått grisejuling på børs som følge av stigende renter, skyhøy inflasjon og kvantitativ innstramming. Det kan ha ført til at Cognite-prisingen kan ha falt med så mye som 4,9 milliarder kroner.

Ved bruk av peer-prising som en indikator tilsier det at Cognite kan ha en  verdsettelse på rundt 8,4 milliarder kroner i dag. Aker Capital eier 50,5 prosent av Cognite og har potensielt blitt påført et papirtap på nærmere 2,5 milliarder kroner siden mai i fjor, hvis man legger den verdsettelsen til grunn.

I tredjekvartalsrapporten til Aker stod Cognite-verdiene, justert for eierandelen, bokført til 6,68 milliarder kroner. Det gjenspeiler transaksjonsverdien fra emisjonen rettet mot TCV.

Nå har altså Cognite og Aker-systemet sikret seg en faktisk transaksjon i Cognite-aksjene som stadfester prisingen fra i fjor. Hva Aker nå verdsetter Cognite til vil komme frem når de legger frem sitt regnskap 18. februar.

Cognite

 
  • Cognite er en global SaaS-bedrift som hjelper industribedrifter over hele verden med digitalisering. 
  • Selskapets industrielle DataOps-plattform, Cognite Data Fusion™, skal gjøre det lettere for forskjellige brukere på tvers av bedrifter å samarbeide for å utvikle og skalere AI-drevne løsninger og applikasjoner. 
  • Cognite Data Fusion™ gjør industriell ekspertise om til programvare som passer inn i digitale økosystem, og skal ta bedriften fra pilotprosjekter til smartere, grønnere og mer lønnsom drift.
HAR SKAPT ENHJØRNING: John Markus Lervik, adm.dir. i Cognite, har skapt Norges første såkalte enhjørning ved at Cognite er verdsatt til over en milliard dollar. Iván Kverme