Investeringsrådgivernes beste tips for 2018

Noen aksjer ser mer spennende ut enn andre.

Den største salen på Felix konferansesenter i Oslo var fylt til randen da investeringsrådgiverne i Finansco tidligere i januar inviterte til FINANSCOdagen 2018 .Etter foredrag fra advokatene i Bull & Co. om arvetabber , analytiker Nejra Macic i Prognosesenteret om boligpriser og Knut N. Kjær om hva småsparere kan lære av oljefondet, rundet Finansco-sjef Espen Seidel av med et tilbakeblikk på 2017 og noen investeringstips for 2018.- 2017 var en solskinnshistorie. Ikke én stor økonomi opplevde resesjon, vi fikk ingen korreksjoner og frykten gikk til bunns. S&P 500 hadde for første gang på 90 år positiv avkastning i alle årets måneder. Vi så økt vekst og samtidig ingen tegn til inflasjon - et gullhår-scenario. USA hevet til og med renten tre ganger uten å utløse en krise, innledet han.- Dette er et solid bakteppe for investeringer i verdiskapning, oppsummerte Seidel.- Bitcoin på utsidenHan tok også med at 2017 ble året der bitcoin steg 1.403 prosent.- Noen har spurt om bitcoin kan være kilden til den neste finanskrisen. Sett at bitcoin stiger nye 1.400 prosent, til å utgjøre tre ganger oljefondet. Folk føler seg rike, tar opp lån for å kjøpe seg ekstra hus - og bitcoin blir borte. Det er først når linken mellom bitcoin og tradisjonell realøkonomi etableres at bitcoin kan få evnen til å destabilisere finansmarkeder, og da blir vi nødt til å følge med, fortalte Finansco-sjefen.Som investeringsobjekt er bitcoin helt uaktuelt.- Vi har ingen trading-strategi for valuta. Vårt fokus er å allokere kundens kapital dit den gode verdiskapningen er. Spekulasjon i bitcoin faller da på utsiden, understreket Seidel.Christian Kallevig Arnesen, senior investeringsrådgiver og partner i Finansco, understreker at det er forskjell på en investering i blockchain-teknologi og å plassere penger i bitcoin eller andre kryptovalutaer.- Vi er nysgjerrige nok til at vi er oppdaterte på hva som rører seg i vår bransje, men i Finansco er vi dessverre ikke sexy nok til spekulative veddemål i bitcoin. Om man på eget initiativ vil ha noen lottokuponger ved siden av de tryggere plasseringene, er det selvsagt greit. Vi tar oss da av de kjedelige plasseringene, sier han til Hegnar.no.Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE SEXY NOK: Christian Kallevig Arnesen tar seg av de kjedelige plasseringene. Foto: Peder Klingwall, Vizpro.- Likt, bare dyrereUtgangspunktet for en investor i 2018 mener Seidel ser ganske likt ut som i fjor.- Forskjellen er at finansmarkedene er dyrere. Det betyr at vi må forvente lavere avkastning, og risikoen har økt. Aksjer er likevel det beste alternativet for investorene. Men det som gjør det vanskelig å eie dyre aksjer, er at det ikke er noen klare indikasjoner på hva som er for dyrt, og dermed vet du ikke når du skal selge deg ut av markedet. Dyre markeder er litt vanskelige å håndtere, sa Seidel.- Vi tar med oss solskinnet fra 2017 inn i 2018. Til tross for dyrere aksjer, bør man kanskje holde på den aksjeeksponeringen man hadde, la han til.Men som investor må du også ta andre hensyn enn til markedet. Og da er det flere ting som har endret seg fra 2017 til 2018.- Skatteregler er endret. Vi har fått nye kontoløsninger med aksjesparekonto, og nye pensjonsprodukter med den nye IPS. Selv om dette på det jevne er gode tilskudd, blir det også ekstra krevende for investorer. Myndighetenes appetitt for skatteendringer virker nesten umettelig, forteller Seidel.- I tillegg skalerer bankene ned sin rådgivningsstab, og øker innslagspunktet for at kunder skal få rådgivning. I Finansco har vi ihvertfall opplevd økende pågang av kunder som ønsker dette håndtert av noen andre enn dem selv, men helst ikke av banken, legger han til.Obligasjoner på toppObligasjoner er noe Finansco-sjefen vil være forsiktig med i år.- Vi sa også i fjor at obligasjoner så litt dyrt ut, og høyrenteobligasjoner har blitt enda dyrere. Når risikopremien er bare tre prosent over risikofri rente, og vi vet hvor galt det kan gå, tenker vi nå at slike investeringer er for spesielt interesserte. Heller ikke i industri- og statsobligasjoner er det noe å gå på, sa Seidel.- Aksjer har vært dyrt en stund, men til forskjell fra obligasjoner er det oppside i at selskapene blir mer verdt når de tjener mer penger. I obligasjoner får du tilbake pengene pluss renter - hvis alt går bra. Det er ingen oppside i at det går bedre enn ventet, og du kan få negative sjokk hvis låntaker ikke betaler tilbake, fortsatte han.- Aksjer beste alternativFinansco-sjefen mener 2018 handler om å justere sine avkastningsforventninger, og ta høyde for at risikoen har økt. Hva som er riktig aksjeandel i porteføljen er individuelt, og det er viktig å tilpasse investeringene til sin egen situasjon og sine individuelle risikopreferanser.- Dyre aksjemarkeder betyr ikke at du ikke skal eie aksjer. For hva er alternativet? Obligasjoner er inne i en boble, etter bare å ha gått oppover i 37 år. Det kan ikke fortsette. Bankkonto kan være glimrende for kortere perioder eller for å balansere risikoen i aksjeporteføljen, men putter du alle sparepengene i banken får du 0,5-1,0 prosent rente, og justert for skatt og inflasjon betyr det et garantert tap, forklarte Seidel.- Skal du beskytte verdiene, selv om det er dyrt, er aksjemarkedet et sted å være plassert, rådet han.- Ha nok aksjerÅrets viktigste punkt blir ifølge Seidel derfor å ha nok aksjer i porteføljen.- Det kan virke ullent, og er en individuell sak uten noe fasitsvar. Men horisonten og formålet med sparingen avgjør hvor mye aksjer du skal eie og hvor stor buffer du trenger. Trenger du pengene om ett år, bør du ikke eie så mye aksjer. Vil du bevare realverdien og kjøpekraften av kapitalen over tid, må du ha mage til å sitte gjennom, sa han.- Situasjonen i markedet kan fort endre seg, og det er viktig å lage en plan for når aksjebeholdningen skal reduseres, og økes igjen, anbefalte Seidel.Artikkelen fortsetter under bildet.
INSPIRASJONEN: Finansco har bygget sin filosofi på den av oljefondet og Knut N. Kjær.- Det dummesteMen selv om alt ser greit ut nå, og utsiktene til positiv avkastning ser gode ut i det markedet vi går inn i, kan dette altså endre seg raskt.- Du bør også ha en plan B og C. Problemet hvis du går ut av aksjer, er at du blir sittende på sidelinjen for lenge. Hold deg til planen og vær disiplinert. Vi er alle tilbøyelige til å bli styrt av følelser, men å endre på planen når du står midt oppe i en nedtur, er sannsynligvis det dummeste du gjør som investor, fortsatte Seidel.- Vær disiplinert, eller få noen til å være disiplinert for deg, la han til.Finansco-sjefen er dermed helt på linje med den tidligere sjefen i oljefondet, Knut N. Kjær, som gir råd til blant annet Kina, Singapore og Nederland når de skal plassere sine statsfinanser.- Vår filosofi er bygget på den av oljefondet og Kjær, sa Seidel.Han er også på linje med Kjær når det gjelder spørsmålet om den enkelte privatinvestor bør søke «ekstra» avkastning i unoterte og private markeder, som eiendom, infrastruktur og privat equity (oppkjøpsfond).- Utradisjonelle plasseringer krever tid og kompetanse, og du må forstå hva du investerer i, understreket Seidel.- Spent på energiSom en mer tradisjonell plassering, signaliserte Finansco-sjefen at han er spent på energisektoren i 2018.- Den fikk sitt i 2014, da oljeprisen gikk fra å være stabilt over 100 dollar til under 30 dollar. Det har krevd en voldsom omstilling. Nå peker pilene litt oppover igjen, men selskapene har ikke blitt repriset i samme takt. Oljeprisen har kommet opp så mye nå at vi øyner spennende case for energiaksjer dette året og fremover, svarte han på et spørsmål fra salen.- Oljeselskapene har fått ryddet opp i uvaner med høye kostnader i løpet av nedturen, og hvis det kommer en ny nedtur, står denne sektoren sterkere enn andre, fortsatte Seidel, før han avsluttet med en oppfordring til salen.- Det viktigste med investeringer er å gjøre det ordentlig. Gjør det ordentlig selv, eller sett det bort til noen som kan gjøre det ordentlig for deg, rådet Seidel.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også