Nordmenn forsyner seg grovt av dyre, svenske hytter

(Finansavisen): Etter å ha svekket seg kraftig mot de fleste valutaer i 2019, koster én svensk krone nå ikke mer enn 92 norske øre, omtrent som i fjor høst. Ellers må vi rundt fire år tilbake i tid for å finne en svakere svenskekrone mot den norske.- Jeg tror en del nordmenn ser på dette nå. I et relativt perspektiv har det blitt mer attraktivt å feriere i Sverige og investere i ferieboliger der. Folk føler de får mer for pengene, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til Finansavisen.Nordmenn dominererOg trenden med flere norske hytteeiere i Sverige fortsetter i år, ifølge partner og leder for Svensk Fastighetsförmedling i Strømstad, Leif Fourong.- Vi merker at det er ti prosents forskjell på svenske og norske kroner. Hoveddelen av våre kunder er norske, og vi har norske kjøpere på nesten alle de dyreste hyttene vi selger, sier han til avisen.Ifølge Finansavisen har kontoret han styrer hittil i år solgt nærmere 20 hytter i Strømstad og Tanum, to av de fire mest populære svenske kommunene for norske hyttekjøpere.- Vi opplever ganske bra etterspørsel på de dyre eiendommene, og da altså først og fremst fra nordmenn. Faktisk ser vi prisoppgang for hytter i Strømstad og Tanum i år, sier Fourong.15 mill. i FjällbackaEiendomsmegler Johan Siborne hos Askengren Fastighetsmäklare merker også norsk trykk på sine hyttevisninger.- Jeg vil ikke si vi har norske kjøpere på alle dyrere fritidshus, men absolutt en del av dem. For rundt to uker siden solgte jeg eksempelvis en eiendom utenfor Grebbestad for 23 millioner svenske kroner til en tysker, sier han til Finansavisen.Askengrens Grebbestad-kontor har nå 27 fritidshus til salgs, og prisene spenner fra 950.000 for 50 kvadratmeter innlandshytte med 1,3 mål tomt til 15 millioner svenske kroner for en eiendom med 6,6 mål tomt og strandlinje 5-10 minutters båttur fra Fjällbacka.- Vi har solgt rundt 50 hytter i Tanum kommune hittil i år, sier Siborne.- Utbudet har stuptFourong i Svensk Fastighetsförmedling opplever et lite utbud av hytter, og forklarer overfor Finansavisen dette med at svenske myndigheter i sommeren 2016 innførte krav om minimumsavdrag på boliglån.Disse kravene ble ytterligere skjerpet i fjor.- Folk har ikke råd til å flytte fordi de ikke kan ta opp samme gjeld som da de kjøpte. Siden de første regelendringene ble innført, har utbudet av hytter falt 70 prosent i vår region, mens etterspørselen er ned kanskje 30 prosent, sier Fourong.- Samtidig må mange selge for å kjøpe nytt, og summen er at alt tar lenger tid enn tidligere, føyer han til overfor avisen.