<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avkrefter «gjeldsbombe» etter nytt sterkt gjeldskutt

Nordmenn reduserte i august sin forfalte kredittkort- og forbrukslånsgjeld med 1,2 milliarder kroner, til det laveste nivået notert hos Gjeldsregisteret noen gang.

Publisert 1. sep. 2021
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 215 ord
FERIEN OVER: Nordmenn økte sin usikrede kredittkort- og forbruksgjeld i juli, men har kuttet igjen i august. Illustrasjonsfoto: NTB

Nordmenns samlede usikrede forbruksgjeld sank i august med 1,4 milliarder kroner – eller 0,9 prosent – viser nye tall fra Gjeldsregisteret.

Totalt utgjør forbruksgjelden nå 151,2 milliarder kroner, det samme som før sommerferien.

I juni kuttet nordmenn gjelden med 2,3 milliarder, før det i feriemåneden juli ble tatt opp 1,6 milliarder i ny, usikret forbruksgjeld.

Avkrefter «gjeldsbombe»

Den rentebærende gjelden som hovedsakelig består av forfalte kredittkort og forbrukslån, er ifølge Gjeldsregisteret nå nede på det laveste nivået som er målt siden registeret ble etablert. Den oppgis til 129,8 milliarder kroner, en nedgang på 1,2 milliarder.

«Bekymringene for en "gjeldsbombe" etter sommeren synes å være ubegrunnet», sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret i en kommentar.

Han sier folk flest har startet tilbakebetalingen av kredittkortregningene fra ferien, og tror gjelden «vil fortsette på denne trenden gjennom høsten».

Eneste land med negativ vekst

Forøvrig viser Gjeldsregisteret til en ny SIFO-rapport der det fastslås at gjeldsregistrene virker etter hensikten – og hvor det trekkes frem at Norge er eneste land i Norden med negativ forbruksgjeldsvekst.

«Gjeldsregisteret er et tiltak som bankene ønsker velkommen og som virker etter intensjonen. Informasjon om folks usikrede gjeld i sanntid har økt presisjonen i kredittvurderingene, tilført bransjen økt profesjonalitet og redusert misligholdet av lån som er tatt opp etter at gjeldsregistrene ble operative», heter det fra SIFO.