<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rødt kjøtt er problemet

Lederen i Næringskomiteen på Stortinget, Sp-representanten Geir Pollestad, er enten uten helt elementære kunnskaper om sammenhengen i økonomien, eller han er frekkere enn det er lov å være.

Publisert 24. juli 2016 kl. 09.55
Oppdatert 24. juli 2016 klokken 10.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 486 ord

Rødt kjøtt er problemet

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen lørdag 23. juli 2016.Da EU-kommisjonen onsdag la frem tiltakspakken for kutt i klimagassutslipp i såkalt ikke-kvotepliktig sektor, det vil si for transport, landbruk, avfall og bygg, ble det klart at EU vil at Norge skal kutte disse utslippene med 40 prosent innen 2030 (i forhold til 1990-nivået). Og umiddelbart kunne klima- og miljøministerVidar Helgesen (H) fortelle at «jo mindre landbruket kutter, jo mer må man kutte på transport».Landbrukssektoren har enorme utslipp av klimagasser (nesten én av tiendedel av alle utslipp), og mesteparten av dette kommer fra produksjonen av storfe og sau. Det er snakk om utslipp av metangasser, det vil si husdyrenes promp og rap.Dette er ingen spøk, det er ramme alvor. Miljøvernminister Helgesen sa da også at vi alle burde redusere forbruket av rødt kjøtt, men at regjeringen ikke vil legge frem forslag om kutt i storfeproduksjonen nå. Målsettingen for landbrukspolitikken er nemlig å øke matproduksjonen. Et vanskelig dilemma.Dette vet lederen i Næringskomiteen, Pollestad, og selvfølgelig hans meningsfeller i Norges Bondelag og mikrofonstativene i avisen Nationen, men likevel tillater Pollestad seg å si at det beste for klimagassutslippene i verden er om vi i Norge produserer mer rødt kjøtt (storfe og sau).Resonnementet (eller påstanden) er at storfeproduksjon i Norge har et mindre «klimaavtrykk» sett i forhold til verden for øvrig, slik at det beste klimatiltaket vil være å produsere storfekjøtt i Norge som forbrukes i Norge (Norges Bondelag).Kuene raper og promper vel omtrent likt verden over, skulle vi tro, men det blir mindre av det i Norge, hevdes det.Feilen ved dette resonnementet er at hvis regjeringen, for å følge opp EUs nye klimagassutslippsreduksjoner for Norge, vedtar å avgiftsbelegge rødt kjøtt, fordi det ikke er nok at statsråd Helgesen oppfordrer oss til å spise mindre rødt kjøtt, så betyr ikke det at importen av storfe økes tilsvarende. Går Stortinget til det logiske og fornuftige skritt å begrense produksjonen av storfe og sau i Norge, ved for eksempel en klimaavgift, så må det samtidig innføres en klimagassavgift på importen av storfekjøtt.Dette forstår selvfølgelig lederen av Nærings-komiteen, men likevel mener han de nye EU-kravene betyr at Norge må produsere mer rødt kjøtt.Men det er som miljøminister Helgesen sier: Kutter man ikke klimagassutslippene i landbruket, må Norge kutte mer i transportsektoren. Målet om et kutt på 40 prosent må nås.Norge kan slippe litt lettere unna ved å kjøpe kvoter i andre EU-land, noe som betyr at ikke hele kuttet på 40 prosent må tas i Norge, men det må selvfølgelig kuttes innenlands.Og da er det håpløst hvis ikke regjeringen tør gå løs på klimagassutslippene i landbruket.Landbruket kan ikke slippe unna med at det, får vi håpe, oppnår mindre utslipp fra maskinparken og bygg og anlegg (biogassproduksjon og slikt) i fremtiden. Bare traktorparken slipper årlig ut 300.000 tonn CO2.Det som betyr noe, for Norge og globalt, er at det blir færre kuer og sauer.Poenget er at sauene ikke tør gjøre noe med det.