<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stortinget refser regjeringen for treg utbetaling til permitterte – men sier nei til «sommerpenger»

Regjeringen får kritikk for at det har gått så tregt å få på plass ordningen med lønnstilskudd til permitterte. Men Stortinget sier nei til hasteutbetaling.

    Publisert 17. juni 2020 kl. 14.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 278 ord
    NEI: Tusenvis av permitterte venter fortsatt på pengene sine fra Nav. Nå sier Stortinget nei til å sikre disse en hasteutbetaling på 20.000 kroner før sommerferien. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

    Det går frem av en innstilling fra finanskomiteen som skal behandles i Stortinget fredag.

    «Komiteen har forståelse for at koronapandemien utgjør en ekstraordinær situasjon, men mener likevel at utbetalinger burde skjedd raskere … Det er ikke akseptabelt at mange tusen går sommeren i møte uten å ha den inntekten de har krav på», heter det i innstillingen.

    Nei til «sommerpenger»

    Onsdag behandlet finanskomiteen et forslag fra Rødt om at alle permitterte som fortsatt ikke har fått penger fra Nav, skulle få en hasteutbetaling på 20.000 kroner for å slippe å gå blakke i sommerferien.

    Men det sier komiteen, med unntak av Rødt og MDG, nei til.

    Dermed ser det ut til at både Ap, Sp og FrP, som tirsdag uttalte til TV 2 at de stilte seg positivt til en slik hasteutbetaling, har snudd i saken.

    I forslaget fra Rødt het det at forskuddet på 20.000 kroner ikke skulle føre til trekk i andre ytelser fra Nav enn lønnskompensasjonen og dagpenger, eller kreves tilbakebetalt.

    Skuffet

    Rødt-leder Bjørnar Moxnes er skuffet over utfallet.

    – Det er bra at hele Stortinget nå kritiserer regjeringen for å ha vært for trege med å få på plass en løsning og krever at regjeringen sikrer inntekt til alle som fortsatt ikke har fått penger. Dessverre velger Arbeiderpartiet, FrP og Senterpartiet å lytte til regjeringens advarsler mot Rødts forslag, sier Moxnes til NTB.

    I innstillingen understreker finanskomiteen at den forventer at regjeringen vurderer ytterligere tiltak for å sikre at folk raskt får pengene de har krav på, dersom de som har krav på lønnskompensasjon og har ventet lenge, ikke har fått penger i løpet av juni.