KjøpLogg inn

Tidligere justisminister refser regjeringens håndtering av passkrisen

Leder av justiskomiteen på Stortinget og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) tviler sterkt på at regjeringen har prøvd alt for å løse passkrisen.

Publisert 26. mai 2022 kl. 22.18
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
GJØRE MER: FrPs Per-Willy Amundsen mener regjeringen bør gjøre mer for å løse passkrisen. Foto: NTB

– Det er et brudd på menneskerettighetene, så alvorlig er det. Vi snakker om et menneskerettighetsbrudd. Det er også en fundamental rett i Grunnloven, retten til å bevege seg fritt, sier Amundsen til TV 2.

Onsdag ble det klart at et stortingsflertall bestående av Venstre, Høyre, FrP, SV og Rødt overkjører regjeringen og vil be dem innføre strakstiltak for å få ned de lange køene for å få nytt pass. Saken skal stemmes over i neste uke.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) advarer opposisjonen mot å skape falske forhåpninger.

– De tiltakene Stortinget nå kommer til å vedta, innførte regjeringen i mars. Det er å øke bemanningen ved passkontorene og øke åpningstidene. Men det er ikke der problemet ligger. Problemet er at det er råvaremangel på grunn av krig og etterdønningene av pandemien, sier Mehl til TV 2.

Amundsen mener på sin side at regjeringen har flere mulige løsninger de bør benytte seg av. Han varsler at Fremskrittspartiet kommer til å fremme flere tilleggsforslag når Stortinget skal behandle opposisjonens passforslag torsdag neste uke.

– Da er det konkret på at man skal se etter og få på plass alternative leverandører av pass. Vi vil også ta opp at man kanskje kan benytte seg av andre identifikasjonspapirer i en overgangsperiode. Man bør undersøke muligheten for det, i hvert fall i Schengen, for der har vi egentlig ganske korte beslutningslinjer, sier han.

Mellom 300.000 og 400.000 nordmenn står nå uten pass.

(NTB)