<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Den største trusselen siden 1989-massakren

IMF-sjef Kristalina Georgieva anbefaler Beijing å slippe nulltoleransen mot corona. Kina-kritiker Kyle Bass tror president Xi Jinping går en helt annen vei.

Publisert 29. nov. 2022 kl. 15.50
Oppdatert 29. nov. 2022 klokken 15.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 324 ord
HVA GJØR HAN? IMF anbefaler president Xi Jinping å lette på coronarestriksjonene som utløser store protester i kinesiske byer. Foto: NTB

Kineserne ser ut til å ha fått nok av Beijings knallharde nulltoleranse mot coronasmitte. I én demonstrasjon i Shanghai gikk i helgen gikk noen så langt at de turte å kreve president Xi Jinpings avgang.

I et intervju med Associated Press tirsdag anbefaler IMF-sjef Kristalina Georgieva det kinesiske regimet å «rekalibrere» politikken som sikter mot å isolere hvert eneste coronatilfelle «nøyaktig på grunn av effekten den har på både folk og økonomi.»

CORONA-ANBEFALING: Fra IMF-direktør Kristalina Georgieva. Foto: NTB

Georgieva anbefaler også Beijing å fokusere vaksineringen mot «de mest sårbare gruppene», og tidligere på tirsdag uttalte Den nasjonale helsekomiteen at en egen innsatsgruppe etableres for å sikre at en større andel eldre vaksineres.

– Kan sulte deg til døde

IMF-sjefens anbefaling kommer dagen etter at den velkjente Kina-kritikeren Kyle Bass gikk ut på CNBCs «Squawk Box» og karakteriserte de seneste dagenes demonstrasjoner som den største trusselen mot Kinas kommunistparti siden massakren på Tiananmen-plassen i 1989.

KINA-KRITIKER: Kyle Bass. Foto: Bloomberg

Han tror Xi Jinping vil slå hardt ned på demonstrasjonene, og viser til at kommunistpartiet har mange flere verktøy for å slå tilbake mot demonstranter enn for 30 år siden. 

– De kan bokstavelig talt skru av din evne til å bruke penger. Slik apper fungerer der borte, kan de begrense din evne til å ta kollektivtransport, reise med fly eller til og med gå ut av huset ditt. De kan eliminere din evne til å kjøpe ting, de kan sulte deg til døde. De kan gjøre alt mulig, sa hedgefondforvalteren og gründeren av Hayman Capital Management til kanalen.

– Tenker som en maoist

Bass sammenlignet Kinas lockdown-virksomhet med å plassere folk i «interneringsleire.»

– Jeg har aldri sett Xi Jinping endre kurs på grunn av press. Han tenker som en maoist, og jeg tror han vil slå folket tilbake, fortsatte han overfor CNBC.

Hayman-forvalteren viser til hvordan Beijings sensurapparat allerede har begynt å pepre sosiale medier med annonser for eskortetjenester for å skape distraksjon.