De globale matprisene tynges av coronaviruset

Matprisindeksen til FAO falt kraftig i mars, påvirket av coronaviruset. Pandemien har ført til forstyrrelser i forsyningskjeder og svakere etterspørsel.

NED NESTEN 20 PROSENT: FAOs underindeks som reflekterer sukkerprisene, var i snitt på 169,6 poeng i mars. Det er et fall på hele 40,1 poeng, eller 19,1 prosent, fra februar. Foto: Bloomberg
Råvarer

De globale matprisene falt videre i mars, og denne gangen var det en kraftig nedgang, påvirket av coronaviruset, opplyser FNs ernærings- og landbruksorganisasjon (FAO).

FAOs matprisindeks, som reflekterer prisutviklingen for ulike landbruksråvarer, var i snitt på 172,2 poeng i mars. Dette utgjør en nedgang på 4,3 prosent fra februar.

Noteringen ligger imidlertid 2,7 prosent over nivået på samme tid i fjor.

Ifølge FAO ble fallet i mars hovedsakelig drevet av svakere etterspørsel som følge av coronaviruset. Kategoriene vegetabilske oljer og sukker medvirket mest til prisnedgangen, men også de andre kategoriene trakk ned.

Mars ble dermed andre måned på rad med prisnedgang.

Sukkerfall på nær 20 prosent

Underindeksen for de internasjonale sukkerprisene var i mars ned hele 19,1 prosent fra februar. Restriksjoner i flere land har ført til et langt lavere forbruk utenfor hjemmet, ifølge FAO.

Dessuten har det kraftige oljeprisfallet lagt ytterligere press på sukkeret, ettersom lave energipriser som regel fører til økt produksjon av sukker fremfor etanol, spesielt i Brasil.

Prisene på vegetabilske oljer falt i mars 12,0 prosent fra februar, til det laveste nivået siden oktober.

Bråstopp for meierivarer

Prisene på meierivarer sank 3,0 prosent fra februar, etter fire strake måneder med prisoppgang. Melkepulvermarkedet svekket seg i forrige måned, men også prisene på ost og smør tynget.

Importmarkedet for melkepulver avtok vesentlig. Ifølge FAO er det ulike lands restriksjoner og forstyrrelsene disse har forårsaket i forsyningskjeder, som svekker etterspørselen.

Den store kornkategorien viste et prisfall på 1,9 prosent, og er nå omtrent på samme nivå som der den var i mars i fjor.

FAO-underindeksen for kjøtt viste i mars den minste nedgangen, på 0,6 prosent. Denne har imidlertid nå falt i tre måneder på rad.

fao
matpriser
matproduksjon
fn
coronavirus
covid-19
coronakrisen
vegetabilsk olje
sukker
oljeprisfall
meierivarer
korn
kjøtt